Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bezbariérové Slovensko? Postihnutí bojujú s množstvom bariér...
Zdielať na

Bezbariérové Slovensko? Postihnutí bojujú s množstvom bariér...

Je zaujímavé, ako často úradom vôbec nevadí, ak novostavba nemá bezbariérový prístup. A pritom sa aj Slovensko zaviazalo dodržiavať dohovor OSN, ktorý chráni práva zdravotne postihnutých. Asociácie a združenia postihnutých už ale prešla trpezlivosť a hrozia hromadnou žalobou.

Život náš každodenný - oveľa ťažší pre postihnutého

Viete si predstaviť, aký majú život postihnutí? Už od malička sa stretávajú s iným zaobchádzaním, sú prehliadaní a na bezbariérovom Slovensku sa stretávajú s množstvom bariér. Napríklad takú pani Evu musia do vlaku ručne naložiť a vyložiť. Podľa nej to je ponižujúce aj nebezpečné. Železnice však na nakladacie plošiny nemajú, preto nakupujú ich priebežne.

Ak si teda telesne postihnutí vyberú radšej auto, kolotoč problémov sa začína. Pani Eva nemá nárok ani na príspevok - podmienkou je, že musí pracovať aspoň tri dni v týždni. No zohnať prácu? Ak sa aj nájde budova s bezbariérovým prístupom, toalety už upravené nemusia byť...

"Bezbariérové" Slovensko možno čaká žaloba

Denne tak bojuje s cestovaním v MHD, s ľuďmi, ktorých stretáva, na úradoch aj v obchode. "Stále mi pozerajú cez plece a hovoria so sprievodcom. Ale veď ja som len na vozíku," sťažuje si Eva.

Deti musia chodiť do špeciálnych škôl, ostatným bezbariérový prístup chýba... A videli ste napríklad toalety pre postihnutých na koncerte? A tak ďalej... Je len otázkou času, kedy súd prijme prvú žalobu od postihnutého človeka. Nie je vylúčené ani to, že organizácie chrániace ich práva, zažalujú štát spoločne. A rozhodnutie sudcu by nás mohlo vyjsť poriadne draho...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy