Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ľutujeme, čo sme spravili. To musíme povedať Hedvige Malinovej
Zdielať na

Ľutujeme, čo sme spravili. To musíme povedať Hedvige Malinovej

Vláda sa musí ospravedlniť Hedvige Malinovej Žákovej. A to článkami v novinách. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva. Informáciu priniesol server aktualne.sk.

Rozhodnutie je zverejnené na internetovej stránke Euróspkeho súdu pre ľudské práva. ,,Vláda Slovenskej republiky pripúšťa, že v prípade sťažovateľky sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti ohľadom rešpektovania sťažovateľkiných práv zaručených v Dohovore na ochranu ľudských práv a základných slobôd," píše sa v dohode medzi Malinovou Žákovou a Slovenskou republikou.

Bývalá študentka nitrianskej univerzity sa zároveň zaväzuje, že sa vzdáva všetkých prípadných nárokov voči štátu.

V rozhodnutí európskeho súdu sa píše, že berie na vedomie zmier dosiahnutý medzi stranami a je presvedčený, že dohoda je založená na rešpektovaní ľudských práv podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.    

Holohlaví ju vraj brutálne dokopali

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre. Vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo dokopali, okradli a na tričko jej napísali protimaďarské heslá.

Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 ju polícia stíha pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy