Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči, pozor! Zodpovedný za auto bude majitel, aj keď nešoféroval
Zdielať na

Vodiči, pozor! Zodpovedný za auto bude majitel, aj keď nešoféroval

S novým cestným zákonom sa zoznamujeme len krátko a poslanci už odklepli jeho ďalšiu novelu. Najvýraznejšou novinkou je to, že zodpovednosť za vozidlo ponesie jeho majiteľ, aj keď ho možno v čase priestupku nešoféroval. Problém však môžu mať požičovne áut...

Typ auta a evidenčné číslo. To zachytávajú policajné radary. No rozpoznať, kto v skutočnosti predpisy porušil, bolo veľmi komplikované. A práve to mnohí vodiči zneužívali. Tvrdili, že v čase priestupku za volantom ich auta sedel niekto iný a pokutu teda platiť nebudú. Toto všetko sa čoskoro stane minulosťou.

Ak majiteľ nedokáže vinníka, má smolu

Od júna 2012 už policajtov nebude zaujímať, kto sedel či nesedel za volantom. Zákon hádže celé bremeno zodpovednosti na plecia majiteľa. A tak výhovorky už nepomôžu. "Ak preukážu, kto viedol auto a dotyčný sa prizná, platí pokutu on. Ak sa to nepodarí preukázať, platí majiteľ," dodáva hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Problém môžu mať požičovne

Problém však môžu mať požičovne áut. Ako majiteľ sú zodpovedné za desiatky vozidiel, ktoré ale šoférujú stovky cudzích ľudí. Našich nedbanlivých vodičov si zmluvne vedia ustrážiť. Horšie to však je vtedy, keď slovenské zákony poruší zahraničný turista. Vymáhanie takýchto vysokých pokút bude zložité.

Vysoké pokuty

Za rýchlosť totiž hrozí pokuta od 15 do 798 eur, predbiehanie cez plnú čiaru vás bude stáť 249 eur, porušenie zákazu cúvania a otáčania 99 eur, prejazd cez železničné priecestie, cez červenú alebo stopku 300 eur.

Niektorí si však myslia, že systém zodpovednosti by mal byť ešte prísnejší... Napríklad ak niekto iný ťukne ich auto na parkovisku.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy