Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vodiči, pozor na zmeny! Za alkohol vás čaká basa...
Zdielať na
Krimi

Vodiči, pozor na zmeny! Za alkohol vás čaká basa...

Novela zákona o cestnej premávke, pri ktorej museli poslanci prelomiť veto prezidenta, začne platiť už o týždeň. Zmeny nastali aj v trestnom zákone. Vodiči si tak musia dávať bacha. Za jazdu s alkoholom v krvi po novom pôjdu do basy.

"Od prvého novembra vstúpi do platnosti novela trestného zákona, kde trestným činom bude už aj jazda pod vplyvom alkoholu," upozorňuje právnička Lucia Kurilovská.



Vodič s alkoholom v krvi, tak nemusí ani zaviniť dopravnú nehodu. Problémy mu narobí aj to, že vôbec vedie vozidlo. Ak nafúka viac ako jedno promile, bude mu hroziť ročné väzenie. "Len samotná jazda pod vplyvom alkoholu už bude trestným činom," vysvetľuje Kurilovská.

A šofér, ktorý pod vplyvom alkoholu usmrtí človeka, príde o vodický preukaz doživotne. To isté hrozí aj opakovane odsúdenému za jazdu s promile v krvi. Podľa novely sa môžete opäť ocitnúť v autoškole. Tak dopadnú tí šoféri, ktorým policajti počas piatich rokov dvakrát odhalili alkohol v krvi za volantom, alebo tri razy spôsobili nehodu.

Prísnejšie tresty budú aj pod jedno promile alkoholu v krvi. Okrem toho budú policajti trestať i jazdu pod vplyvom omamných látok. To doteraz nebolo v teréne možné, kedže muži zákona nemali testery na drogy.

TV JOJ/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy