Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukradla jej rodný list a spravila z nej matku. Polícia nepomôže...
Zdielať na

Ukradla jej rodný list a spravila z nej matku. Polícia nepomôže...

Šokujúce tušenie mladej Prešovčanky Lindy sa potvrdilo. Nikdy jej ani nenapadlo, že by mohla byť matkou aj bez pôrodu. Na Slovensku to však je možné. Stačilo, že jej kamarátka mala v rukách Lindin rodný list a bolo. Linda už roky bombarduje úrady, ktoré pochybili, aby ju ako matku vymazali. Nedarí sa. Tak obrátila kartu a žiada späť dieťa. Kamarátka ho totiž dala na adopciu a sfalšovala Lindin podpis. Viac zisťoval reportér Vlado Jurek.

Že má syna, dozvedela sa po rokoch

Linda a Silvia. Pôvodne kamarátky, no teraz nepriateľky. Všetko sa začalo Silviiným tehotenstvom. Odrodila v piešťanskej nemocnici. A jediné, čo si so sebou priniesla, bol Lindin rodný list. Linda sa tak stala matkou bez vlastného vedomia aj pôrodu.

O svojom "synovi" sa dozvedela až po dvoch rokoch od biologického otca, ktorý sa jej pochválil, že chlapček dostal jeho meno. Dušanka však biologická, ale utajená matka dala na adopciu.

Nie trestný čin, "len" priestupok

Linda sa pýta, ako je toto možné. Na matrike alebo sociálke nikomu nechýbal občiansky perukaz? Stačil len cudzí rodný list? Podala teda trestné oznámenie, rovnako tak vykonal aj verejný ochranca práv. A hádajte, čo na to polícia: "V tomto prípade nebola naplnená skutková podstata žiadneho trestného činu."

Podľa polície ide totiž len o obyčajný priestupok voči občianskemu spolunažívaniu a aj ten ostal bez potrestaného vinníka.

Linda obrátila kartu, ide bojovať za "syna"

Linda sa už tri roky snaží o vymazanie rodného listu dieťaťa. A keďže márna snaha, obrátila kartu. "Podľa štátu som matka, tak idem bojovať za to, aby mi vrátili moje dieťa," tvrdí Linda. Podpis na adopcii je totiž sfalšovaný...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy