Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčší zlodeji v EÚ? Česi, na štvrtom mieste sú Slováci
Zdielať na
Krimi

Najväčší zlodeji v EÚ? Česi, na štvrtom mieste sú Slováci

Naši západní susedia získali ďalšie pomyselné zlato v rámci Európy. Na tieto štatistiky však hrdí nie sú. Rebríček vedú v krádežiach v obchodoch. No my sa im ani zďaleka veľmi smiať nemôžeme. Slovensko totiž svieti pod Českou republikou len o niekoľko riadkov nižšie!

Prieskum sa robil v 42 krajinách sveta a u viac než tisícky obchodníkov. A záver veľmi neteší - celková škoda činí 119 miliárd dolárov! Štúdia pritom porovnáva straty v pomere k tržbám. Najhoršie dopadli práve India a Rusko, v rámci EÚ zase Česi. No a za nimi nasledujú Maďari, Belgičania a napokon Slováci.

O čo majú zlodeji najväčší záujem?

Najviac sa pritom kradne v obchodoch s oblečením, nasledujú potraviny. Najväčší záujem je o čokoládu, kávu a alkohol.

Na Slovensku sa krádež v obchode klasifikuje ako priestupok, pokiaľ ste ukradli tovar v hodnote do 266 eur. Ak ju prekročíte, už ste spáchali trestný čin. A za ten hrozí aj niekoľko rokov za mrežami. Od začiatku roka do konca septembra polícia eviduje vyše 60 tisíc priestupkov a vyše 7 tisíc trestných činov krádeže!

Nekradnú len zákazníci

Podľa odborníkov sa Slováci a Česi umiestnili na prvých miestach preto, lebo jednoducho - kríza. A ďalej šetrenie obchodníkov, ktorí už neinvestujú vysoké čiastky do zabezpečenia a kvalitných bezpečnostných služieb.

Slovenskí obchodníci tak prišli počas roka o 145 miliónov eur. Krádeží sa pritom nedopúšťajú len zákazníci, 30 percent tovarov kradnú aj samotní zamestnanci a 7 percent končí vo vreckách dodávateľov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy