Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Dalo sa tragédii na D1 predísť? Pýtali sme sa dopravného analytika
Zdielať na

Dalo sa tragédii na D1 predísť? Pýtali sme sa dopravného analytika

BRATISLAVA / Dalo sa mimoriadne tragickej nehode predísť? Tak túto otázku si od včerajšieho dňa pokladá celá verejnosť. Odpoveď na ňu budeme v týchto chvíľach hľadať s dopravným analytikom Jozefom Drahovským, s ktorým sme sa spojili naživo.

Čo sa mohlo diať v kabíne? 

"Je možné, že si zasahujúce zložky nevšimol. Vodič možno začal jazdiť úplne automaticky, dodržoval rýchlosť, bezpečný odstup, ale problém nastáva, keď sú takíto automatickí vodiči prví. Narazia do neočakávanej prekážky, ktorá sa pre nich veľmi rýchlo priblíži," povedal pre TV JOJ Jozef Drahovský. 

Dalo sa miesto požiaru označiť lepšie? 

"U hasičov, ktorí prídu prví na takéto miesto, odporúčam spomaľovacie prahy, ktoré mali dať dostatočne ďaleko pred vozidlo, aby bol vodič mechanicky upozornený a začal brzdiť," dodal analytik. Vodiči však nevedia jazdiť so systémami, ktoré by ich na takéto situácie mali upozorniť. "Existuje asistent jazdných pruhov, udržuje vozidlo v jazdnom pruhu. Prispôsobí rýchlosť podľa predchádzajúceho vozidla, zbadá prekážku a zastaví. Vodiči s tým nevedia jazdiť, takéto systémy, hoci ich majú, vypínajú si ich," potvrdil pán Drahovský.

Včerajšia tragédia nie je ani zďaleka jediná

Tragédia, pri ktorej zahynuli dvaja hasiči pripomenula, akým nástrahám čelia tí, ktorí prichádzajú druhým na pomoc. Výnimkou nie sú ani záchranári či policajti. Tragicky vyhasol napríklad život 48-ročného policajta, popritom ako pred pár rokmi riadil po nehode dopravu na diaľnici D2. Narazila do neho vtedy 25-ročná žena. Za tragédiu sa podpísala nepozornosť.

Nehody evidujú aj diaľničiari

Len od začiatku roka evidujú diaľničiari 4 nebezpečné situácie, pri ktorých bolo v ohrození 7 zamestnancov a traja sa zranili. Aj naše štáby boli svedkami viacerých nehôd, pri ktorých kamióny vrazili do diaľničnej patroly. Niektoré si vyžiadali presun diaľničiarov do nemocnice. Dokonca iba dva týždne pred včerajšou tragédiou vrazil kamión do vozidla diaľničnej patroly a osobného auta neďaleko Senca. 

Niekedy sa pod nehodu podpíše zdravotný stav, inokedy nepozornosť vodičov. Podľa riaditeľa odťahovej služby by mohlo pomôcť, keby sa na úsekoch, na ktorých prebiehajú práce, merala rýchlosť. 

Viac si pozrite vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy