Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Políciu riadia aj farmári, radoví príslušníci sa búria...
Zdielať na

Políciu riadia aj farmári, radoví príslušníci sa búria...

Policajný zbor vedú poľnohospodári, turistickí sprievodcovia, učitelia telesnej a hudobnej výchovy, katechizmu a tak ďalej. Tvrdia to mnohí radoví policajti. Na kameru sa však boja hovoriť a preto máme ich vyjadrenia v písomnej forme...

"Títo ľudia majú prevažne odslúžených 6-10 rokov a riadia policajtov s 20-ročnou praxou a adekvátnym vzdelaním."

"Keď som oslovil svojho riaditeľa odboru s 11-ročnou praxou (je poľnohospodár), že traja policajti s 20-ročnou praxou máme ukončené adekvátne vzdelanie a náš priamy nadriadený má 6-ročnú prax so vzdelaním v odbore turistický ruch a spýtal sa ho, či s tým bude niečo robiť, odpovedal, že nemôže."

Takto sa nám do redakcie ozývali radoví policajti, ktorí majú za sebou dlhoročné štúdium práva, kriminalistických vied či manažmentu riadenia. No v riadiacich funkciách na polícii sú naopak takí, čo sa učili, ako hnojiť či sadiť zemiaky. Podľa Ministerstva vnútra SR je predpokladom pre nižšie riadiace funkcie práve úplné stredné vzdelanie a policajné vzdelanie.

Policajné minimum je však stredná odborná škola a na tej trvá výučba osem mesiacov.... A teda aj človek s ukončeným vysokoškolským vzdelaním v odbore cestovného ruchu musí ísť, ak chce byť policajt, na spomínanú školu.

V praxi to teda znamená, že na niektorých oddeleniach riadia poľnohospodári vyštudovaných vyšetrovateľov, turistickí sprievodcovia dopravákov alebo učitelia kynológov.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy