Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Plamene zanechali spúšť. Rodina prišla pri požiari o strechu nad hlavou
Zdielať na

Plamene zanechali spúšť. Rodina prišla pri požiari o strechu nad hlavou

VÝBORNÁ / Prišli aj o to málo, čo mali. Rodina Gustáva Oračka z Výbornej v noci na utorok (23. 4.) ostala bez strechy nad hlavou. Oheň zničil štyri príbytky, v ktorých príbuzní vrátane detí bývali. Obec i humanitárne organizácie chcú pomôcť.

​V obci Výborná krátko po polnoci plamene zničili štyri skromné príbytky. Devätnásť dospelých a desať detí vyskakovalo z okien, aby si zachránili život. Domáci dobrovoľní hasiči spolu s kolegami z Lendaku a Spišskej Belej pod velením kežmarských profesionálov statočne bojovali s požiarom až do rána. Podarilo sa im zachrániť dom i kuchyňu, no oheň bol príliš silný a príbytky zničil.

Gustáv, najstarší člen rodiny, tu žil s príbuznými vyše 30 rokov. Jediné, čo ho teraz drží pri sile, je fakt, že práve vďaka nemu všetci prežili bez zranenia. Keď začalo horieť, už spali. "Je to od Pána Boha alebo čo? Zobudil ma, že horí, no ja som si myslel, že je to iba sen," opísal Gustáv. Počul zvláštny zvuk, vstal a vybral sa von. "Otvoril som dvere z kuchyne a ten plameň už šľahal smerom dnu," priblížil. Kričal na všetkých, aby utiekli.

Teraz sa len bezradne pozerá na ruiny svojho domova, kde vychoval deti a vnúčatá. Žili tu spolu, no teraz je všetko preč. "Prichýlila ich najbližšia rodina. V obci majú či už svokrovcov alebo rodičov, takže sú rozdelení po rodinách," informovala Viera Strelová, starostka Výbornej. 

Starostka zvolala krízový štáb. Obec chce rodine pomôcť. "Dievčatá v komunitnom centre im už vybavujú rodné listy, občianske preukazy. Ozvala sa nám už Spišská katolícka charita, Zdravé komunity pomáhajú. Od splnomocnenca vlády pre rómske menšiny sme už mali telefonát, takže naozaj je tu pomoc," priblížila starostka.

Pomohlo by im oblečenie a možno aj stavebný materiál, aby si mohli skromný domov opäť postaviť. Na otázku, prečo začalo horieť, ale Gustáv odpovedať nevedel. Pec to vraj nemohla byť. Vyšetrovanie je na začiatku. Príčina vzniku požiaru ostáva stále neznáma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy