Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Erik Adamčo je krok od prepustenia na slobodu. Vo väzení je za spoluúčasť na dvoch vraždách z 90. rokov
Zdielať na

Erik Adamčo je krok od prepustenia na slobodu. Vo väzení je za spoluúčasť na dvoch vraždách z 90. rokov

PREŠOV / Starší z bratov Adamčovcov - Erik - je krok od prepustenia na slobodu. Aktuálne si odpykáva trest za spoluúčasť na dvoch vraždách z 90. rokov minulého storočia. Sťažoval sa aj na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý potvrdil, že došlo k porušeniu jeho práva na spravodlivý proces.

Erik Adamčo si odpykáva úhrnný trest. Voľný čas trávi vo väzení čítaním tlače, pozeraním televízie, chodí na krúžky a desaťkrát bol disciplinárne odmenený. Aj toto obsahoval posudok väznice. Žiadosť o podmienečné prepustenie podal odsúdený Erik Adamčo ešte v júni minulého roka. K žiadosti odsúdeného sa pripojil aj riaditeľ ústavu, v ktorom si odpykáva trest.

​Šéf väznice usúdil, že došlo k resocializácii do takej miery, že je možné odsúdeného podmienečne prepustiť. Keďže ale prokuratúra nesúhlasila s rozhodnutím bez verejného zasadnutia, súd tak pristúpil k dokazovaniu. Predložený bol starší znalecký posudok, ktorý bol čítaný len ako písomný dôkaz. Kým v tom predošlom znalkyňa hovorila o extrémnej patológii osobnosti odsúdeného a jeho nemožnej náprave.

Druhá o o rok neskôr pri ďalšom skúmaní došla k opačnému záveru. To musela vysvetľovať aj na súde. "Práve pobyt v tom chránenom prostredí, relatívne dlhé obdobie, umožnil nielen sledovať úroveň správania posudzovaného, ale umožnil mať zážitok z nutnosti disciplíny a rešpektovať normy, ktoré sú spoločensky nutné," priblížila súdna znalkyňa.

​Prešovský súd Erika Adamča podmienečne prepustil na slobodu, ale stanovil mu skúšobnú dobu v trvaní desať rokov a tri roky mediačného dohľadu. Obhajca odsúdeného to aj očakával, ale situácia sa pre jeho klienta medzitým zmenila a to najmä po tom, ako žiadal súd v Žiline o obnovu konania. "To uznesenie, ktoré som predkladal Okresnému súdu Žilina, je pre nás priaznivejšie a je súladné aj s Európskym súdom pre ľudské práva. Takže on bol vlastne prepustený bez akýchkoľvek obmedzení a táto vec bola zrušená, pretože bola povolená obnova konania, takže si myslím, že toto je naša cesta. A tým, že pani prokurátorka podala sťažnosť, tak ja akceptujem tú sťažnosť a v podstate nám aj vyhovuje," vyhlásil Milan Kuzma, obhajca obvineného.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy