Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kradne sa už naozaj všetko? Z feraty zmizli reťaze pre turistov
Zdielať na

Kradne sa už naozaj všetko? Z feraty zmizli reťaze pre turistov

VIŠŇOVÉ / Nepochopiteľný čin sa stal na kopci Hoblík nad dedinou Višňové. Niekto tam ukradol reťaze, ktoré mali slúžiť na bezpečný prechod pre turistov.

​Toto je oblasť, ktorá je vďaka ferate atraktívna nielen pre turistov, ale aj pre horolezcov. O kovové rebríky, či laná na zaistenej trase sa starajú dobrovoľníci. Len nedávno namontovali na skalné bralo reťaze, aby tadiaľto ľudia mohli bezpečne prejsť. No dlho tu nevydržali. "Osadili sme ich tu pred dvomi týždňami a už po troch, štyroch dňoch sa nám ozvali užívatelia, že zmizli," povedal šéf Klubu turistov a horolezcov Javorník Ladislav Novák.

Poškodené očká ostali na mieste

Keď sa dobrovoľníci vybrali obhliadnuť tento turistický chodník v Lúčanskej Malej Fatre zistili, že si niekto dal tú námahu a vyšliapal na kopec s hoblíkom a s náradím. "Dotyčný páchateľ prestrihal očká, na ktorých je reťaz uchytená. Poškodené očká nechal na mieste a reťaz si odniesol," doplnil Ladislav.

Poškodené kovové očká, ktorými boli reťaze uchytené na skale, dobrovoľníci odrezali, aby si na nich ľudia neublížili. "Naše zaistené cesty nevyužívajú iba turisti alebo horolezci, ale aj príslušníci ozbrojených zborov a zložiek, napríklad polície," vysvetlil.

​Chceli by vedieť, čo mohlo viezť neznámeho zlodeja k tomu, aby kradol reťaze v exponovanom teréne. "Snažíme sa zistiť, kto mal takýto cieľ, čo ho k tomu motivovalo. Radi by sme sa s dotyčným človekom o tom pobavili a vyjednali si problematiku," dodal Ladislav Novák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy