Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Po užívaní opiátov mladík zomrel a jeho rovesníčka sa pokúsila o samovraždu. Ich díler skončil v putách
Zdielať na

Po užívaní opiátov mladík zomrel a jeho rovesníčka sa pokúsila o samovraždu. Ich díler skončil v putách

BRATISLAVA / Iba 21-ročný mladík zomrel a jeho rovesníčka sa 6-krát pokúsila o samovraždu. To všetko sa stalo po užívaní opiátov, ktoré predával mladý Slovák. Na krku už má obvinenie. Hrozí mu 5-ročný pobyt za mrežami.

Len 22-ročný Samuel podľa polície daroval a predával lieky, ktoré sú zaradené do skupiny opiátov. Jeho zákazníkmi boli ľudia vo veku 21 rokov a jeden senior. Ku kšeftom dochádzalo na troch miestach - v Bratislave na Poľnohospodárskej ulici, v obchodnom centre na ulici Mlynské nivy a tiež v susednom Rakúsku.

​Išlo predovšetkým o utlmujúce lieky, ktoré môže predpísať len lekár. "Ten prvý sa používa na liečbu bolesti a ten druhý sa používa v rámci problémov duševných porúch pri úzkosti," priblížil Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. 

Pri ich dlhodobom užívaní dochádza k závislosti. Pri predávkovaní hrozí dokonca až smrť. "Z mladých ľudí, ktorí užívali opiáty, sa stali psychiatrickí pacienti, ktorí predtým netrpeli žiadnymi psychiatrickými diagnózami. Predmetné opiáty si zadovažovali prostredníctvom sfalšovaných receptov," informovala Silvia Šimková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Osudným sa to v tomto prípade stalo 21-ročnému mužovi, ktorý na následky nadmerného užívania zomrel. Ďalšia 21-ročná žena sa šesťkrát pokúsila o samovraždu. "Pri vysokých dávkach môže dôjsť k predávkovaniu, ktoré ale najčastejšie býva smrteľné pri tej skupine sedatív, kam patrí "alprazolam". Najviac úmrtí z predávkovaní máme práve so sedatívami - a toto je jedno z nich," vysvetlil Okruhlica.

"Prípadom sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II, ktorí evidujú dva skutky trestného činu toxikománie, z ktorých je obvinený 22-ročný Samuel H.," informovala Šimková. Mladík je už umiestnený vo väzbe a čaká na súdne pojednávanie. V prípade dokázania viny mu hrozí až 5-ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy