Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Akcia "Lotus": Finančná správa odhalila dom, autá a milióny eur na účtoch
Zdielať na

Akcia "Lotus": Finančná správa odhalila dom, autá a milióny eur na účtoch

BRATISLAVA / Dom, chata, autá a státisíce na účtoch. Toto všetko zhabali v rámci rozsiahlej akcie príslušníci Finančnej správy. Zásah bol zameraný na tzv. autičkárov. Škody, ktoré by mohli vzniknúť, rátajú v miliónoch eur.

Akcia s názvom "Lotus" prebiehala začiatkom apríla na území celého Slovenska. Zameraná bola na daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými autami. Išlo o tzv. autičkárov, ktorí prišli nielen o biznis, ale aj o státisícové majetky.

Celkové škody, ktoré by pre štát vznikli, vyčíslili na 4 milióny eur

"Zaistených bolo 9 áut, dom, chata a tiež finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260-tisíc eur," uviedol z Radoslav Kozák, Finančná správa. Väčšina zhabaných áut bola podľa našich informácií luxusných značiek. Cieľom Finančnej správy bolo zabrániť tomu, aby sa autičkári začali zbavovať majetku s tým, že ho napríklad prepíšu na niekoho iného. Celkové škody, ktoré by v tomto prípade pre štát vznikli, vyčíslili na viac ako 4 milióny eur.

"Viac informácií k prípadu nemôžeme poskytnúť, nakoľko stále prebiehajú úkony," vysvetlil Kozák. Pri podobnej akcii už pritom príslušníci finančnej správy zasahovali. Koncom minulého roka sa zamerali na autičkárov, ktorí využívali tzv. "zmiznutých obchodníkov". "Ide o spoločnosti, ktoré formálne nakupovali autá vo svojom mene a zvýšenú daňovú povinnosť vzniknutú z nákupu automobilov v zahraničí si kompenzovali fiktívnym odpočítaním dane z fiktívnych zdaniteľných položiek," dodal. 

Podnikavým autičkárom preto vlani na bankovom účte zaistili sumu viac ako 550-tisíc eur. "Finančná správa stále eviduje riziko spojené s daňou z pridanej hodnoty pri nákupe áut v zahraničí. Nejde len o tzv. zmiznutých obchodníkov, ale aj špecifické úpravy DPH a tiež nepriznanie nadobudnutia automobilu zo zahraničia," tvrdí Kozák. Finančná správa bude v podobných akciách pokračovať aj v budúcnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy