Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skutok sa nestal: Kolobežkárka, ktorá zrazila chodca, potrestaná nebude
Zdielať na

Skutok sa nestal: Kolobežkárka, ktorá zrazila chodca, potrestaná nebude

POPRAD / Konanie sa zastavilo a zodpovednosť za priestupok zanikla. To je záver vyšetrovania prípadu zrážky chodca z kolobežkárkou v Poprade. Muž so zranenou nohou má stále problémy, no žena potrestaná nebude. Skutok je totiž premlčaný, lebo sa nevyšetril do dvoch rokov.

​20. júna 2021 sa pánovi Dušanovi zmenil život. Na chodníku ho zrazila kolobežkárka. Mal vážne poranenú nohu. "Mal som 3 operácie, pravá strana bola presilená, dostal som 5 injekcií," uviedol Dušan, ktorý bol po zrážke práceneschopný viac ako 40 dní. S pohyblivosťou nohy má dodnes problém. V ten deň po ošetrení v nemocnici podal trestné oznámenie. Polícia to najskôr viedla ako prečin ublíženia na zdraví. Prizvala znalcov z odboru zdravotníctva a cestnej dopravy. 

V prípade prišlo k zvratu, ktorý prekvapil aj zrazeného chodca

"Odmietala ísť na výsluchy, stále sa odvolávala. Keď to prešlo na Okresnú prokuratúru v Poprade, stal sa zvrat. Tam sa niekto alebo niečo postaral o to, že to vrátili naspäť s tým, že to nie je ublíženie na zdraví," povedal Dušan. "Spisový materiál bol v januári 2022 postúpený na prejednanie priestupku na okresný dopravný inšpektorát v Poprade," priblížila hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Zranený chodec čakal, že kolobežkárka, s ktorou sme sa nedokázali spojiť, bude potrestaná aspoň v priestupkovom konaní. Ani to sa nestalo. Konanie sa zastavilo. Zodpovednosť za priestupok zanikla. Ľudovo povedané, skutok je premlčaný, pretože sa nestihol vyšetriť do dvoch rokov. "V priestupkovom zákone je ustanovenie, ktoré hovorí, že pokiaľ uplynuli viac ako 2 rok od spáchania priestupku, nie je možné tento priestupok prejednať. Konanie sa tak automaticky zastavuje," informoval advokát Milan Ficek. 

Kolobežkárka sa doteraz ani neospravedlnila 

"Ktokoľvek, kto na chodníku niekoho zrazí a má advokáta, nestane sa mu nič. Môžete robiť ďalej čo chcete," vyjadril sa pán Dušan. "Poškodený má právo uplatňovať si škodu, ktorá mu bola spôsobená, cez súdne konanie. Ale páchateľ už nebude potrestaný," vysvetlil advokát. Poškodený môže dať podnet na prešetrenie postupu, prečo sa prípad nestihol uzavrieť do 2 rokov. Kolobežkárka sa dodnes poškodenému ani neospravedlnila. Dušan najviac ľutuje to, že nezavolal políciu bezprostredne po zrážke. 

"Nech sa to hlavne nestane jej. Pretože ak by sa jej to stalo, až potom by videla, o čom to je a tie dôsledky," povedal. Ak náhodou dôjde k zrážke kolobežkára a chodca na chodníku, okamžite volajte policajtov, aby mohli kolíziu zadokumentovať hneď. Neskôr to môže byť tvrdenie proti tvrdeniu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy