Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dobodaný muž zviazaný káblom. Súdny proces sa tiahne viac ako 10 rokov
Zdielať na

Dobodaný muž zviazaný káblom. Súdny proces sa tiahne viac ako 10 rokov

PREŠOV / Vrah mal svoju obeť najskôr zbiť, potom spútať elektrickým káblom a nakoniec dobodať nožom. Na prešovskom súde pokračovalo pojednávanie v prípade vraždy starej viac ako 10 rokov.

"Suseda mi oznámila, že Štefan už pár dní nevychádza, pošta je v schránke," priblížil Jozef Hamara, brat zavraždeného muža. K vražde došlo ešte v prvej polovici v roku 2013. Je tomu už 11 rokov, čo v dome našli 68-ročného muža bez známok života.

Už prvé stopy nasvedčovali tomu, že sa stal obeťou odporného činu. Ten, kto ho pripravil o život ho najprv brutálne dobil. A predtým ako vytiahol nôž, vzal vrah do ruky elektrický kábel. "Mužovi obe ruky zviazal za chrbtom káblom a vyrazil mu jeden predný zub," opísal Daniel Ďzobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Podozrivého zadržali po roku

Podozrivého zo skutku zadržali o necelý rok neskôr. Vtedy mal 24 rokov, dnes má o 10 rokov viac. Aktuálne je na slobode a obžalovaný je pre obzvlášť závažný zločin vraždy a prečin porušovania domovej slobody. Podľa obžaloby sa mal skutku dopustiť na chránenej osobe.

Na súde vypovedala znalkyňa, ktorá skúmala jeho psychický stav. "Obžalovaný netrpel na žiadnu duševnú poruchu ani chorobu," uviedla súdna znalkyňa. Znalkyňa tiež spomenula jeho psychickú poruchu diagnostikovanú v roku 2015. Tá sa podľa znalkyne ale rozvinula ako dôsledok jeho pobytu vo väzbe. "U obžalovaného je prítomná emočne nestabilná porucha osobnosti," ozrejmila súdna znalkyňa. 

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa celý proces naťahuje je ten, že predvolaní svedkovia sa súdu v minulosti vyhýbali a nepreberali zásielky. Obžalovaný vinu odmieta. Na súde však v minulosti vypovedal svedok, ktorému sa mal raz v lese na hubách zdôveriť. "Začal rozprávať o tom, že zabil deda v Železníku," povedal svedok. "Nebudem sa vyjadrovať ďakujem," povedal obžalovaný z vraždy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy