Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Primátor "aktivista" môže pre výrub stromov skončiť za mrežami. Vraj je to pomsta
Zdielať na

Primátor "aktivista" môže pre výrub stromov skončiť za mrežami. Vraj je to pomsta

MAŠKOVCE/STRÁŽSKE / Na lavicu obžalovaných sa v piatok 12. apríla posadil primátor Strážskeho. Patrika Magdoška vinia z nelegálneho výrubu ôsmich stromov, za čo mu hrozí väzenie. Skutok sa stal v čase, keď ešte nebol primátorom, ale ako aktivista sa podieľal na zastavení mnohých výrubov. Hovorí, že toto je odveta.

"Keď ste na Slovensku aktivista, tak sa dopracujete k tomu, že ste obžalovaný bez akejkoľvek svedeckej výpovede a dôkazového materiálu. Proste niekto niekde niečo vyreže a vám to prišijú," uviedol obžalovaný Patrik Magdoško. Ide o výrub v obci Maškovce v humenskom okrese z mája 2021. Patrik Magdoško je primátorom mesta Strážske, no v tom čase bol známy ako aktivista. "Išlo o pozemky, kde platí prvý stupeň ochrany prírody a krajiny, pričom stromy boli vyrúbané bez súhlasu orgánu ochrany prírody a krajiny," vysvetlil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobánik. 

Primátor tvrdí, že vinu nespáchal

"Tie dreviny plnili funkciu brehového porastu, protieróznu, vodozádržnú, spomaľovali odtok vody," vysvetlil lesník Dominik Doboš zo Štátnej ochrany prírody Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty. Prokurátor muža obžaloval z trestného činu porušovania ochrany stromov a krov. Primátor mesta Strážske na súde vyhlásil, že je nevinný a že skutok, ktorý mu kladú za vinu, nespáchal.

Pripúšťa, že v dedine má nehnuteľnosť, na ktorej vjazd zahatala spadnutá vŕba. "Bránila vchodu na pozemok. My sme odstránili jednu jedinú spadnutú vŕbu tak, aby sme vedeli prejsť, a zrazu všetky stromy v okolí, ktoré kde boli vyrezané, boli prišité na mňa," povedal obžalovaný. 

Na súde prokurátorka predniesla obžalobu. Tá hovorí o ôsmich stromoch. Ide o päť vŕb, dva javory a jednu hrušku. Dovedna takmer 11 metrov kubických drevnej hmoty za 153 eur. Iná je ale škoda na životnom prostredí. Podľa obžaloby ekologická ujma je v tomto prípade vyčíslená na viac ako 11 200 eur. "Zastavili sme ťažbu nejakých 30 miliónov eur," tvrdí obžalovaný. "V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi za takéto konanie trest odňatia slobody až na tri roky," dodal hovorca. Proces bude pokračovať výsluchom ďalších svedkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy