Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Duchaprítomný okoloidúci zachránil dievča pred spáchaním samovraždy
Zdielať na

Duchaprítomný okoloidúci zachránil dievča pred spáchaním samovraždy

HUMENNÉ / Zasiahol v poslednej chvíli. Tomáš Jasik práve autom prechádzal po moste v Humennom, keď si všimol, že za zábradlím sedí mladé dievča. Podarilo sa mu tínedžerku zachrániť a záchranári ju odviezli do nemocnice. Tomáša však mrzí, že takmer nikto z okoloidúcich mu nepomohol.

K udalosti došlo pár minút pred poludním. Tomáš sa v tom čase vybral autom z Humenné v smere na Sninu. Nešťastná situácia sa odohrala na moste nad železničnou traťou. Dievča sedelo na kraji mosta už za zábradlím. Tušil, čo sa chystá urobiť. Snažil sa ju prehovárať, ako vedel. "Som uvážil, že chce skočiť, zastavil som a v poslednej chvíli som ju zachytil. Že nech neblázni, je mladá, život ide ďalej. Veď ľudia majú nejaké problémy, veci sa dajú vyriešiť veci, ktoré má v tej sekunde napadli. Bránila sa celý čas," opísal situáciu Tomáš Jasik, okoloidúci muž, ktorý zachránil dievča. 

Išlo o dievča vo veku asi 15 rokov. Podľa slov Tomáša jeho pomoc odmietala a bránila sa pred tým, aby ju zachránil. Hovorí, že to boli nekonečné sekundy, kým mu pomohli ďalší náhodní okoloidúci, aby ju udržal. "Už keď som ju držal, prešlo mnoho áut. A zastavil až 1 mladý pár, ktorým sa chcem poďakovať, že mi pomohli, viacej nikto. Je to smutné na túto dobu, že človek človeku asi nechce pomôcť," uviedol Tomáš Jasik. "Na základe volania na tiesňovú linku 155 sme vyslali ambulanciu k maloletému pacientovi. Bol transportovaný do nemocnice v Prešove,informovala Petra Klimešová, hovorkyňa OS ZZS. 

"Dôvody môžu byť rôzne, aj rozvíjajúca sa psychická porucha, ale skôr vzťahové problémy, pocit nepochopenia, že život nemá zmysel a jediné riešenie vidia smrť," ozrejmila psychiatrička Danica Caisová. V Tomášovom prípade nešlo o prvú takúto skúsenosť. Presne na tom istom nadjazde zachránil ženu vo veku asi 30 rokov pred dvoma rokmi. "Niekto je akčnejší, vie situáciu zmapovať a okamžite jedná," povedala Caisová. "Odkaz ľuďom. Nech si pomáhajú a nech si všímajú jeden druhého, lebo za tým môže byť hocičo, šikana, šikana v škole, nevšímavosť," vyhlásil Tomáš Jasik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy