Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bratislavský parkovací škandál: Mladíkom za falšovanie kartičiek hrozí väzenie
Zdielať na

Bratislavský parkovací škandál: Mladíkom za falšovanie kartičiek hrozí väzenie

BRATISLAVA / Parkovali tam, kde sa im zachcelo -a to bez pokuty. Partia mladíkov falšovala kartičky s výnimkami na parkovanie. Teraz im hrozí niekoľkoročné väzenie.

Bratislavskí policajti odhalili nadštandardný zákaznícky servis 30-ročného Martina a 20-ročného Patrika. Ponúkali ho v oblasti grafiky. Svoju šikovnosť sa ale rozhodli zužitkovať nelegálne. Christián (29) im priniesol kartičku s výnimkami na parkovanie určenú pre auto štátneho orgánu. "Ten mal kartičku získať od údajne neznámej osoby a chcel sa o parkovanie zadarmo rozdeliť. Z toho dôvodu požiadal menovaných, aby vyrobili pár kópií potvrdení s výnimkou na parkovanie," informovala Jana Šimunková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Povolenie vyrobili aj sebe

Povolenia s výnimkou na parkovanie vyrobili aj sami pre seba. Ako dôvod na udelenie výnimky dali na kartičky plnenie služobných úloh Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR v rámci Bratislavy. Mladíci sfalšovali aj pečiatky viacerých policajných útvarov. "Podľa doposiaľ zistených informácií, 29-ročný Christián V. dal do obehu približne 15 falošných kariet," priblížila Šimunková.

Parkovať mohli v podstate kdekoľvek

Vďaka nim mohli jej majitelia parkovať v podstate kdekoľvek bez pokuty. Výnimka sa vzťahovala napríklad na pešiu zónu, zákaz vjazdu, zastavenia či státia. "Výnimku podľa zákona povoľuje orgán Policajného zboru. Ak takáto výnimka presahuje územie kraja, povoľuje ju ministerstvo vnútra. V povolení výnimky sa určia podmienky jej používania, časová a územná platnosť a iné prípadné obmedzenia," vysvetlil Rastislav Polakovič, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR. 

Mladíkom hrozí 3-ročné väzenie

Podľa informácií TV JOJ mal falošnú kartičku na parkovanie využívať aj známy raper Separ. Kontaktovali sme aj jeho manažment, ale vyjadrenie sme nedostali. Policajti už trojicu mladíkov - Martina z okresu Senec, Patrika z okresu Malacky a Christiána z okresu Prievidza - obvinila z trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Všetkým trom obvineným hrozí v prípade dokázania viny až 3-ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy