Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zákaz reťazí pre psov: Majitelia čelia plnej zodpovednosti za škody a útoky
Zdielať na

Zákaz reťazí pre psov: Majitelia čelia plnej zodpovednosti za škody a útoky

BRATISLAVA / Nový zákon sprísnil podmienky chovania psov. Pes už nesmie byť na reťazi. Musí byť v koterci alebo zabezpečený tak, aby neušiel. Ak sa to stane a zviera spôsobí škodu, majiteľ je zodpovedný v plnom rozsahu.

​V obci Čičava sa svorka psov dostala do miestnej mini ZOO, kde usmrtila kenguru a pštrosy. Majiteľovi tak spôsobila niekoľko tisícové škody. Domy v osadách nie sú oplotené psy, nemôžu byť na reťazi a tak sa voľne pochybujú po obci. "Pravidelne robíme odchyt psov cez útulok. Ale keď príde odchyt psov z útulku, tak oni oni ich schovajú," uviedol Dušan Vilenik, starosta obce Čičava. 

​​​Za psa aj aj škody ním spôsobené je plne zodpovedný jeho majiteľ, prípadne osoba, ktorá sa o neho v danej chvíli má starať. Poškodený musí takúto škodu vyčísliť a samozrejme preukázať zavinenie škodcu. "Je možné dokazovať či už svedeckými výpoveďami okoloidúcich svedkov, prípadne poškodeného. Tiež výpoveď samotného páchateľa, ktorý sa môže priznať alebo môžu to byť aj kamerové záznamy," priblížil advokát Milan Ficek.

Škody na majetku a na zdraví spôsobené domácim zvieraťom pokrýva poistenie domácnosti v rámci poistenia zodpovednosti za škody, ktoré členovia domácnosti spôsobia niekomu inému.

Pokiaľ vznikla škoda po uhryznutí psom, máte právo ju od osoby, ktorá mala vykonávať dozor nad psom, požadovať. Čo sa týka bolestného, výška škody sa určuje na základe obodovania spôsobenej bolesti. No nielen to, vlastník môže dokonca skončiť aj vo väzení. "Za určitých okolností môže zviera spôsobiť ublíženie na zdraví a pokiaľ sa takéto niečo stane a tá práce neschopnosť je minimálne v rozsahu 7 dní, tak potom ten vlastník zvieraťa sa môže dopustiť trestného činu. Pôjde o trestný čin ublíženia na zdraví, hrozí mu trest odňatia slobody v trvaní 1 roka," informoval Ficek.

Pokiaľ by páchateľ popieral, že vám ublížil jeho pes a nemáte žiadne dôkazy, dá sa to preukázať aj znaleckým posudkom. No je otázne, či sa vám to oplatí. "Pretože častokrát to môže byť vyššia suma za ten znalecký posudok ako je samotná škoda," doplnil Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy