Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Deti dobili šteniatko a zahodili ho. Prípad otvoril vážny problém
Zdielať na

Deti dobili šteniatko a zahodili ho. Prípad otvoril vážny problém

RAKÚSY, OKRES KEŽMAROK / V osade v obci Rakúsy mali deti utýrať šteniatko. Tento smutný prípad opäť otvoril vážnu tému premnožených psov v osadách. Miestni nemajú na krmivo a samosprávy zase nemajú peniaze na to, aby sa o psy bez majiteľov postarali.

​Na toto šteniatko sa už tešil nový majiteľ. Vziať si ho už ale z osady nestihol. "Ani 12 hodín neprešlo od výzvy, čo sme ho mohli zachrániť. Vlastne ho dobili deti a ich mamka sa na tom zabávala," hovorí zhrozená Veronika.
A práve ona našla psíkovi nový domov.

​Ženu a deti, ktoré mali šteniatko dobiť a zahodiť, sme nenašli. Nikto nevedel, kde sú a nikto ani nechcel hovoriť o tom, čo sa stalo. "Ja som kričala. Keby som videla, lebo ja tu bývam, tak by som toho psíka brala," tvrdí stará mama detí Žaneta Mirgová. Pár hodín predtým Veronikini priatelia šteniatko nakŕmili, neskôr už bolo mŕtve.

Žaneta tvrdí, že ju mrzí, čo deti vyviedli. Jej nevesta tiež urobila chybu. Ona sama je proti týraniu zvierat. "Lebo zviera má tak život, ako aj my ľudia," povedala. Zabitie šteniatka nahlásila Veronika veterinárnej správe. No enviropolícia sa zatiaľ prípadom nezaoberá. "Po príchode na miesto policajti zistili, že pozostatky psa sa už na určenom mieste nenachádzajú. Oznamovateľka v tomto prípade trestné oznámenie nepodala," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Vážny problém stále nemá riešenie

Veronika však poukázala na mimoriadne vážny problém, s ktorým si nevedia rady ani samosprávy. Mnoho ľudí sa totiž zbaví psov tak, že ich dovezie k osadám a vypustí. Počet psov v osadách rastie, tu sa nekontrolovateľne množia, potravy je málo a konkrétnych majiteľov nemajú. "Ale ako ja môžem prinútiť niekoho priznať sa k tomu psovi? Aj keby som mala možnosť nejakého veľkého odchytu, tak každý pes, ku ktorému sa niekto neprihlási, by sme ich dali preč," povedala starostka obce Monika Jurašková. 

Lenže kde ich umiestniť? Starostka tvrdí, že je to čoraz ťažšie. V Rakúsoch tak začali postupne sučky kastrovať, aby aspoň spomalili rozmnožovanie. No je to akýsi začarovaný kruh. Prispieť k riešeniu by mal štát i verejnosť. "Vyzývam ľudí, aby si nerobili z osád odpadkové koše na psy, lebo psy nie sú veci. Sú to živé bytosti a nie je vo finančných ani kapacitných možnostiach obce, aby sa o tieto psy postarali," dodala starostka.

A tak ostáva veľa práce na pleciach dobrovoľníkov, akým je Veronika a jej priatelia vytvorili skupinu, zbierajú financie na granule. Psíkov chodia kŕmiť a snažia sa im nájsť nový domov. Ale dokedy budú mať silu plátať tento vážny problém? "Ja viem, že to je kvapka v mori, ale keď každý k tomu pridá ruku k dielu, tak si myslím, že by sme mohli niečo dokázať, aby prestali tie zvieratká trpieť v tej osade," povedala Veronika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy