Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
ŠTS odsúdil mladíka za schvaľovanie terorizmu
Zdielať na

ŠTS odsúdil mladíka za schvaľovanie terorizmu

BRATISLAVA / Údajne mal poskytovať návod na výrobu zbrane, alebo výbušniny. Žiak strednej školy, ktorého pred rokom a pol zadržala NAKA už pozná svoj trest. Špecializovaný trestný súd dal mladistvému podmienku. Stalo sa tak potom, čo uzavrel dohodu o vine a treste.

​Bruna zadržala NAKA ešte ako 16-ročného v októbri 2022 v spolupráci s vojenským spravodajstvom. Stalo sa tak len niekoľko dní po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Razia, pri ktorej ho zadržali súvisela s vyšetrovaním už odsúdeného extrémistu prezývaného Slovakbro, ktorým sa inšpiroval aj strelec na Zámockej. "Tým, že došlo k prekvalifikovaniu tohto skutku na teroristický útok, každé schvaľovanie takéhoto trestného činu je trestné," informoval Ľubomír Daňko, bývalý riaditeľ NAKA.

Uzavreli dohodu o vine a treste 

Vtedajší riaditeľ NAKA avizoval, že bude polícia pristupovať k podobným trestom nekompromisne a tak, aby boli tresty odstrašujúce. Pre stredoškoláka navrhovali aj väzbu, súd ale ich žiadosti nevyhovel a pustil ho na slobodu. Mladistvý napokon uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Obvinení bol z viacerých extrémistických trestných činov ako aj zo zločinu niektorých foriem účasti na terorizme. "V prípade odseku 1 je to tri až desať rokov a v odseku dva 7 až 15. Tieto trestné sadzby aj reflektujú závažnosť trestného činu," uviedol Tomáš Strémy z Právnickej fakulty UK.

O Brunovom osude rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku. "Uložil mu úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní dvoch rokov," priblížila Katarína Kudjaková, hovorkyňa ŠTS v Pezinku. Súčasťou trestu bolo aj prepadnutie majetku, konkrétne aj extrémistického oblečenia, kníh a iných materiálov. "Sudca dohodu o vine a treste schválil, pretože je podľa neho primeraná a spravodlivá," dodala Kudjaková 

U mladistvých sa sa trest znižuje na polovicu tak, ako to upravuje trestný zákon. Podľa experta na trestné právo mohli rozhodnúť viaceré okolnosti. "Je účelom trestu predovšetkým vychovať ho na riadneho občana, pričom trest má v prvom rade pôsobiť na predchádzanie protiprávnych činov a primerane chrániť spoločnosť. Podľa môjho názoru aj táto skutočnosť bola asi súdom braná do úvahy. V konkrétnom prípade môžu výšku trestu ovplyvniť aj poľahčujúce a priťažujúce okolnosti," doplnil Strémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy