Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Fotky detí, videá z dovolenky či oslavy. Môžu byť pre nás nebezpečné?
Zdielať na

Fotky detí, videá z dovolenky či oslavy. Môžu byť pre nás nebezpečné?

BRATISLAVA / Videá z dovolenky, fotky detí z kúpania či oslavy. Sociálne siete Slováci denne zásobujú obrovským množstvom príspevkov. Práve na videá a fotky čakajú takzvaní predátori kdekoľvek na svete.

Na internete sa radi pochválime

Asi každý človek sa rád pochváli - niekto viac, niekto menej. A väčšina z nás si svoje príspevky dá na sociálnu sieť s tým, že si neuvedomujú, že tieto príspevky im v budúcnosti mohli narobiť problémy.

Pokiaľ ste mimo domova, ale aj doma a chcete pokojne spať, nezverejňujte príspevky zo súkromia. A to sa asi prioritne týka tých najzraniteľnejších členov domácnosti. "Tak v prvom rade by to nemali byť fotky, zvukové a obrazové záznamy detí, ktoré zdieľajú rodičia, ktorí si vlastne neuvedomujú, že tým vytvárajú deťom už odmalička digitálnu stopu," priblížila advokátka Denisa Demčák Miklošová.

Neviete, kto môže byť potenciálny predátor

Nie je to vhodné, lebo nikdy nemôžete vedieť, či sa na sociálnej sieti nenachádza potenciálny predátor. Aj keď máte pocit, že sa váš príspevok dostane len k úzkemu okruhu ľudí, niekde sa skrýva páchateľ. "Ktorý môže získavať o dieťati informácie a môže následne dôjsť k páchaniu trestnej činnosti, ako napríklad sexuálne zneužívanie, obťažovanie," vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Zuzana Hrabovská.

"Slovensko popri Holandsku je jedna z krajín, ktorá má najviac úložísk s materiálom, ktorý je označovaný ako detská pornografia a nie je vôbec vylúčené, že aj navonok nevinné zábery, ktorými sa chcú rodičia pochváliť, skončia práve na takýchto serveroch," informovala Demčák Miklošová.

Rovnako nie je vhodné zverejňovať takéto zábery, pretože s odstupom času môže byť dieťa terčom kyberšikany. "Posmievania zo strany rovesníkov, čo žiaľ v niektorých prípadoch môže viesť až k tlaku na toho jedinca a následne k skratovému riešeniu," zdôraznila Hrabovská.

Nebezpečné príspevky z dovolenky

Druhým nebezpečenstvom sú obľúbené príspevky z dovolenky, ktoré stoj čo stoj "musíme" hneď zverejniť. Je to pozvánka pre zlodeja. "Nezdieľanie svojej polohy, to je nielen z hľadiska toho, že potenciálni páchatelia budú vedieť, že sa práve človek nenachádza na svojej adrese a nachádza sa niekde inde, ale tak isto je tu aj hrozba stalkingu - nebezpečného prenasledovania," vysvetlila Demčák Miklošová.

Zverejníte miesto, kde sa nachádzate, a možný páchateľ vás bude z diaľky sledovať. "Pokiaľ chceme známych informovať o tom, že sa nachádzame na dovolenke, je fajn sa o tieto zážitky podeliť až po vrátení sa z dovolenky," podotkla Hrabovská.

Návod, ako a čo odcudziť?

Mnohí aj známi Slováci už pohoreli aj na tom, že si na sociálne siete zverejňovali zábery zo svojich domácností. Aj takéto príspevky vníma zlodej ako pozvánku. "Načo mu dláždiť tú cestu a vytvárať priestor, aby si ľahšie našiel cestu, čo, kde a komu odcudziť," uviedla Demčák Miklošová.

"Polícia samozrejme eviduje prípady, v rámci ktorých sme pri objasňovaní zistili, že práve zverejňovanie takýchto fotografií dalo návod na taktiku tomuto páchateľovi, aby sa do obydlia vlámal," doplnila Hrabovská. Možno by sme sa mohli naučiť opäť žiť pre prítomnosť a zábery si uchovávali v hlave alebo súkromných albumoch, ktoré ukážeme známym osobne, tak ako za starých čias.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy