Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladý muž skončil po bitke v kóme. Útočník už pozná svoj trest
Zdielať na

Mladý muž skončil po bitke v kóme. Útočník už pozná svoj trest

RIMAVSKÁ SOBOTA / Na 4 a pol roka odsúdil sudca 25-ročného Ladislava z okresu Rimavská Sobota. Ten mal ešte v septembri minulého roku konflikt s poškodeným Gabrielom. Obžalovaný sa mal na ulici agresívne správať ku svojej bývalej priateľke. Gabriel chcel mladú ženu ochrániť. Nakoniec skončil s vážnymi zraneniami niekoľko dní v kóme. Upozorňujeme, že obsah vo videu nie je vhodný pre maloletých divákov.

Na poslednom pojednávaní na okresnom súde bol priestor už iba pre záverečné reči a vyhlásenie rozsudku. Slovo si zobrali prokurátor, obhajoba, poškodený aj obžalovaný.

25-ročný Ladislav bol obžalovaný zo zločinu ublíženia na zdraví a hrozilo mu väzenie na 4 až 10 rokov. Prokurátor navrhoval 6-ročný nepodmienečný trest. Obhajca zase žiadal sudcu, aby jeho klienta oslobodil. "Ak sa súd s takýmto návrhom nestotožní, alternatívne navrhujem kvalifikovať jeho konanie len ako prečin ublíženia na zdraví," povedal obhajca. Zdôraznil, že obžalovaný nemal v úmysle Gabrielovi ublížiť. "Mňa táto situácia s Gabrielom celá mrzí a ľutujem čo sa stalo," reagoval obžalovaný. 

Poškodený prehovoril na obžalovaného

Najemotívnejšia bola ale reč samotného poškodeného, ktorý si po páde na betón vážne zranil hlavu. Slová v podstate adresoval obžalovanému. Na úvod povedal, že bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a chcel iba pomôcť dievčaťu, ktoré ani nepoznal. "Bohužiaľ, tvoja agresivita bola taká silná, že som skoro zomrel. Po prebudení v nemocnici z kómy mi dlho trvalo, kým som sa opäť naučil myslieť, rozprávať a chodiť," prehovoril poškodený. 

Bolo to pre neho najťažšie obdobie v živote, a vie, že už nič nebude také ako pred tým. "Vaša stratégia bola zo mňa spraviť útočníka avšak svedkovia svojimi výpoveďami dokázali pravdu. Keby si bol chlap, tak pred súdom priznáš chybu," povedal obžalovanému. 

Sudca nakoniec uznal Ladislava vinného nie zo zločinu, ale z prečinu ublíženia na zdraví, za čo je nižšia trestná sadzba. Pri ukladaní trestu ale prihliadal na dve priťažujúce okolnosti. "Za to ho odsudzujem na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 4 rokov a 6 mesiacov," uviedol sudca. Trest by si mal odpykať vo výkone trestu s minimálnym stupňom stráženia. Gabrielovi musí zaplatiť aj náhradu škody za bolestné a to takmer 9 tisíc eur. Nie je jasné, či sú zúčastnené strany spokojné s rozhodnutím súdu. Všetky sa totiž vyjadria v zákonnej lehote. Rozsudok teda nie je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy