Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mladík dostal druhú šancu na život: Zasiahla sestra aj policajti
Zdielať na

Mladík dostal druhú šancu na život: Zasiahla sestra aj policajti

HUMENNÉ / Nerozhodovali minúty, ale doslova sekundy. Žena oznámila na linku 158, že jej brat si chce siahnuť na život. Policajti Ľubomír Širák a Jakub Korenko z humenského Obvodného oddelenia okamžite vyrazili. Muža našli na medziposchodí bytového domu. Práve vďaka ich pohotovým reakciám a profesionálnemu zásahu dostal 31-ročný muž druhú šancu na život.

"Vedeli sme, že rozhoduje čas, preto sme neváhali ani sekundu. Išli sme s tým pocitom, že ho môžeme zachrániť," povedal Jakub Korenko, príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom. "Vedeli sme, že ide o mladého človeka, ktorý má život pred sebou," doplnil ho kolega Ľubomír Širák.

To, že situácia je mimoriadne vážna, oznámila na linku 158 sestra poškodeného muža. Už vtedy bolo jasné, že v tomto prípade nerozhodujú minúty, ale doslova sekundy. "Oznamovateľka uviedla, že brat jej zaslal správu, z ktorej vyplynulo, že si chce siahnuť na život," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayvá.

Ľubomír Širák s kolegom Jakubom Korenkom boli na mieste do dvoch minút od prijatia oznámenia. Muža našli na medziposchodí bytového domu. "Keď sme poškodenému kontrolovali životné funkcie, zistili sme, že nedýcha, že je v bezvedomí. Začali sme s masážou srdca, s umelým dýchaním," opísal situáciu Širák.

Skúsenosť im dodala novú silu

Vďaka tomu začal muž po niekoľkých minútach dýchať samostatne, no na vonkajšie podnety stále nereagoval. "Po príchode Rýchlej záchrannej pomoci na miesto si muža prevzali záchranári, napojili ho na prístroje. Zistili, že má zachované vitálne funkcie, ktoré postupne stúpali," doplnil Korenko. "Bolo to hlavne náročný boj s časom, sme vedeli, že bude záležať na sekundách. Aj lekár nakoniec uviedol, že keby sme prišli o minútu neskôr, tak by sa nám poškodeného zrejme nepodarilo prebrať a zachrániť," dodal Širák.

Jakub Korenko je v policajnom zbore tri roky. Jeho kolega, Ľubomír Širák, šiesty rok. Obaja sa zhodli na tom, že aj takého úspešného zásahy sú pre nich veľkou motiváciou do ďalšej práce. "Doteraz si to človek asi ani neuvedomuje, prichádza to až s postupom času, čo sa nám podarilo. Je to veľmi dobrý pocit, určite to nalialo nové sily do žíl, vieme, že to má zmysel," povedal policajt. 

Policajti svojou rýchlou a správnou reakciou zachránili mladému mužovi život.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy