Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nehoda Andreja Danka je priestupok. Zverejním aj snímky zranenia, tvrdí
Zdielať na

Nehoda Andreja Danka je priestupok. Zverejním aj snímky zranenia, tvrdí

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Šéf SNS bude mať register trestov naďalej čistý. Kompetentní po viac ako dvoch mesiacoch rozhodli, že semaforová kauza nie je trestným činom. Ide len o priestupok. V praxi to však znamená, že podpredseda parlamentu si tak skoro za volant sadnúť nemusí a pokute sa tiež nevyhne. Opozícia hovorí, že ide o klasický papalášizmus a nič iné ani nečakala.

Ohnutý semafor je na pretrase od 12-teho januára. Andrej Danko noc pred tým vrazil straníckym autom do stĺpu. Z auta nevystúpil, zaradil spiatočku a z miesta odišiel domov. Olejová škvrna končila pred jeho garážou. K nehode sa prihlásil až na druhý deň ráno. Najprv tvrdil, že odišiel preto, lebo so stĺpom nevedel spísať záznam o nehode. Neskôr povedal, že bol zranený.

​Výsledky skráteného vyšetrovania preukázali, že v tomto prípade nešlo o trestný čin. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa bratislavskej krajskej prokuratúry Gabriela Kováčová. Andrej Danko pri nehode zrazil semafor, ktorý dal neskôr opraviť. 

"Uznesenie o postúpení veci bolo dnes doručené príslušnej okresnej prokuratúre. Závery uznesenia a súvisiaci spisový materiál, vrátane znaleckého posudku, budú preskúmané v rámci výkonu prokurátorského dozoru," uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej prokuratúry Gabriela Kováčová.

Zverejnenie kamerových záznamov by mohlo byť podľa hovorkyne možné

Video z nehody Andreja Danka do dnešného dňa neuzrelo svetlo sveta. A to aj napriek tomu, že začiatkom mesiaca minister vnútra sľuboval, že je to otázka niekoľkých dní.

Kováčová priblížila, že príslušník bratislavského krajského dopravného inšpektorátu rozhodol o postúpení trestnej veci vedenej pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia okresnému dopravnému inšpektorátu v bratislavskej Dúbravke. "Dôvodom uvádzaným v uznesení je zistenie, že výsledky skráteného vyšetrovania preukazujú, že nejde o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť priestupkom, a to najmä s poukazom na absenciu materiálneho korektívu," informovala.

"Pokiaľ ide o zverejnenie kamerových záznamov, toto bude možné po preskúmaní záverov uznesenia a súvisiaceho spisového materiálu dozorujúcim prokurátorom," uzavrela Kováčová.

K incidentu sa vyjadril aj podpredseda parlamentu

"Nie je iná cesta len aby to dali z trestného na priestupkové. A ten šum, ktorý naznačovali je že, je to škodová udalosť, nebola to ani dopravná nehoda podľa mňa," ozrejmil podpredseda parlamentu. Vyšetrovaním sa podľa neho potvrdilo, že semafor bol funkčný a nikomu sa nič nestalo. "Po konečnom uzavretí prípadu zverejním aj snímky zranenia, aby som definitívne bláznom ako Matovič a Sulík zapchal ústa," dodal.

Opozícia vidí problém v niečom inom

"Zákon umožňuje v rámci priestupkového konania uložiť pokutu od 300 do 1300 eur a tak isto aj zákaz činnosti od 1 do 5 rokov," informoval advokát Milan Ficek. "5 hodín sa skrýval pred policajtmi, čím znemožnil riadne vyšetrenie prípadu, pretože nemohla byť vykonaná dychová skúška," vyhlásila poslankyňa Lucia Plaváková (PS). "To je vlastne návod pre všetkých ožranov, ktorí by v prípade takejto situácie utiekli, tak sa zavrú doma. Keď budú triezvi, potom budú fúkať a môžu sa odvolávať na precedens Andrej Danko," uviedol poslanec Juraj Krúpa (SaS). 

Podľa informácií TV JOJ existuje aj svedok, ktorý nehodu videl. Okrem toho aj záznam z električky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy