Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V obľúbených turistických lokalitách vyčíňajú pytliaci s nelegálnymi pascami. Ohrozené môžu byť aj deti
Zdielať na

V obľúbených turistických lokalitách vyčíňajú pytliaci s nelegálnymi pascami. Ohrozené môžu byť aj deti

LIPTOV / Ďalší vzácny živočích zahynul na Liptove v nelegálnej pasci. Po vydre objavili enviropolicajti najnovšie aj samicu bobra vodného. Oba prípady sa stali na rieke Belej. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloleté osoby a citlivé povahy.

Dvom dievčatám, ktoré boli na prechádzke so psom v okolí Liptovskej Kokavy, sa naskytol otrasný pohľad. Samica bobra vodného našla smrť v železnom klepci. V blízkosti bobrej nory objavili ochranári ďalšie dve nelegálne pasce. "Je to jediná rodina alebo kolónia bobrov, ktorá sa nachádza na Belej. Je to obrovská škoda pre rieku Belá, ktorá je unikátnou riekou. Nikomu tam ten bobor nevadil, nezatápal nijaké domy, cesty. Takže je to úplne hlúpe pytliactvo," zhodnotil ochranár Erik Baláž, o. z. My sme les.

K podobnému incidentu došlo pred mesiacom

Pred necelým mesiacom našli ochranári na brehu Belej v rovnakej pasci usmrtenú chránenú vydru riečnu. Miesto je od aktuálneho nálezu vzdialené asi 5 kilometrov. Takáto pasca pritom dokáže chytiť aj väčšie zviera. V roku 2020 v nej našli mŕtveho psa. Nebezpečenstvo môže predstavovať aj pre človeka. Opatrnosť v okolí Belej je preto podľa ochranárov na mieste. "Sprísnime hliadky v danej lokalite, aby sme predchádzali týmto prípadom. Bohužiaľ, tie pasce sú niekoľko mesiacov možno až rokov staré. Nehovoríme o čerstvých pasciach, ale o pasciach, ktoré sa veľmi ťažko hľadajú," priblížil Peter Dzurila, vedúci odboru osobitného určenia Správy TANAP-u. 

Motív neznámeho pytliaka či pytliakov nepoznáme, no podľa všetkého im nešlo o mäso ani o kožušinu, ako tomu bývalo v minulosti. "Niektorí ľudia veria, že bobor loví ryby, čo je nezmysel. Môžu sa ho snažiť uloviť kvôli tomu, aby nejedol ryby, ale bobor je čisto vegetarián. Ťažko povedať, prečo to ten človek urobil," uviedol Baláž.

V ohrození môžu byť aj deti

"Ide o lokalitu, kde chodia rodiny s deťmi, kde chodia aj malé deti na prechádzku, čiže ten, čo toto robí, by si mal naozaj vstúpiť do svedomia," zdôraznil Dzurila. "Obidva prípady sú kvalifikované ako trestné činy pytliactva, nakoľko došlo k lovu zakázaným spôsobom," informoval Roman Hájek, hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. Doplnil, že v obidvoch prípadoch prebieha intenzívne vyšetrovanie, pričom zatiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy