Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Svojmu kamarátovi uštedril takmer sto rán: Takýto trest útočník dostal
Zdielať na

Svojmu kamarátovi uštedril takmer sto rán: Takýto trest útočník dostal

PREŠOV / V prípade vraždy kamaráta padlo v pondelok 11. marca na Okresnom súde v Prešove rozhodnutie. Pripraviť o život ho mal muž, s ktorým popíjal. Uznali ho za vinného aj z nedovoleného ozbrojovania. Nemal zbrojný preukaz a doma mu našli zakázané zbrane. Rozsudok padol takmer dva roky od tragédie.

Obžalovaný celý čas tvrdí, že sa len bránil

Tragédia sa stala v jednom z domov v obci Dubovica v roku 2021. Obžalovaný mal svojmu kamarátovi z dediny, s ktorým spoločne popíjal, spôsobiť viacnásobné zranenia, na následky ktorých krátko po prevoze do nemocnice zomrel. Obžalovaný celý čas tvrdí, že sa len bránil. V rámci posledného slova povedal, že mu je ľúto, že poškodený zomrel, ale keby sa vraj nebol bránil, nôž mohol skončiť jeho v krku.

To hovoril aj vo svojej záverečnej reči. "Keby som sa nebol jeho útoku účinne bránil, tak by tu dnes zrejme stál na mojom mieste on obžalovaný z mojej vraždy," vyhlásil Štefan M., obžalovaný z vraždy. 

Uštedril mu 100 rôznych rán

​Podľa súdu bolo preukázané, že obžalovaný bol napadnutý poškodeným, ale to, čo sa dialo potom, sa podľa súdu nedá nazvať nutnou obranou. Uštedril mu 95 až 100 rôznych rán - kopancami aj päsťami. Bil ho dokonca sklenenými fľašami aj dreveným lopárom, ktorý sa dokonca zlomil, či pažbou zbrane takou silou, že došlo okrem iného k pomliaždeniu mozgu.

Rozsah zranení bol taký, že smrti poškodeného nebolo možné zabrániť ani včasným zdravotníckym zásahom. "Len v tej počiatočnej fáze išlo o nutnú obranu. Obžalovaný sa vo svojom ďalšom konaní dostal do takzvaného excesu, teda vybočenia z nutnej obrany. Za to mu súd ukladá úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 20 rokov," priblížil Marek Čeh, predseda senátu Okresného súdu v Prešove

Rozhodnutie okresného súdu nateraz nie je právoplatné

"Pokiaľ ide o uložený trest, ponechal som si zákonnú lehotu na zváženie," uviedol prokurátor Michal Šoltýs. Rozhodnutie okresného súdu nateraz nie je právoplatné. Čas na rozmyslenie si ponechala aj obhajoba.

Obžalovaný odmietal žalobu v prípade vraždy. Súd však poukázal na intenzitu útoku z jeho strany a to, že väčšina úderov padla v čase, keď sa poškodený už ani nedokázal brániť. O prípade bude rozhodovať krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy