Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zneužil právomoc verejného činiteľa: Pozemky mal prideliť niekomu, komu nepatria
Zdielať na

Zneužil právomoc verejného činiteľa: Pozemky mal prideliť niekomu, komu nepatria

PRIEVIDZA / Dva až päť rokov za mrežami hrozí pracovníkovi Okresného úradu v Prievidzi. Pozemky v reštitúcii mal prideliť niekomu, komu nepatria. Podľa polície zneužil právomoc verejného činiteľa a za to by mal niesť zodpovednosť.

Muž (53) má na krku obvinenie kvôli pozemkom v katastrálnom území obce Kľačno. "Počas vyšetrovania bolo dostatočne preukázané, že obvinený ako odborný radca pozemkového a lesného odboru Okresného úradu Prievidza, v rámci reštitučného konania o reštitučných nárokoch, konal v rozpore so zákonom," informovala Katarína Kuzmová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Obvinený mal podľa polície v rámci reštitučného konania vrátiť pozemky tomu, komu nepatrili. Do nesprávnych rúk sa podľa polície vďaka nemu dostala lúka a orná pôda. "Po posúdení všetkých predložených listín ešte v marci 2019 vydal dve rozhodnutia o navrátení vlastníckeho práva k pozemkom v katastrálnom území obce Kľačno," uviedla Kuzmová. Niekoľko rokov si nikto nič nevšimol.

Policajti sa o prípade dozvedeli zaujímavým spôsobom

Muža podľa informácií TV JOJ udala jeho vlastná kolegyňa. Vyšetrovateľ si dôkladne preštudoval množstvo listín a rozhodnutí. Nakoniec ho obvinil z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. "Týmto konaním úmyselne zadovážil inej osobe neoprávnený prospech spočívajúci v nadobudnutí vlastníckeho práva k uvedeným nehnuteľnostiam, ktorých hodnota predstavuje takmer 9-tisíc eur," priblížila Kuzmová.

"Zamestnanec informoval nadriadených o svojom obvinení s tým, že voči nemu podal sťažnosť. Aktuálne sa rozhoduje o ďalších krokoch v zmysle zákona o štátnej službe," informoval Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra.

Skutok môže byť premlčaný

Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov. Pokiaľ ale vstúpi do platnosti novela trestného zákona, môže sa trestu vyhnúť. "Bude dôležité, kedy sa ten skutok stal, odvtedy sa rátajú lehoty premlčacích lehôt. Keď príde nová právna úprava a bude pre páchateľa výhodnejšia, tak sa použije táto právna úprava," právnik Róbert Pietrik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy