Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Skialpinisti na seba strhli lavínu. Zasahovať museli horskí záchranári
Zdielať na

Skialpinisti na seba strhli lavínu. Zasahovať museli horskí záchranári

ZÁPADNÉ TATRY / Mohutnú lavínu strhli na vrchole Salatina v Západných Tatrách dvaja skialpinisti. Pri prehľadávaní masy snehu preukázali spoluprácu a kamarátstvo profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári a nielen oni. Pomáhali aj ľudia, ktorí boli s horským vodcom na kurze.

Mohutnú lavínu so šírkou asi 200 metrov a miestami výškou aj 5 metrov strhli na seba dvaja skialpinisti. Lavína z mokrého a ťažkého snehu mala dráhu až 600 metrov. Keď to videl náhodný skialpinista, neváhal ani chvíľu a išiel k lavínovisku . Dvaja poudieraní skialpinisti, ktorým sa pri strhnutí lavíny polámali lyže, našťastie neutrpeli ťažké zranenia.

Záchranárom pomohol aj náhodný svedok

"Lavína ich zviezla asi do trištvrte svahu. Našťastie mali iba ľahké zranenia a boli schopní pohybu," informoval horský záchranár HZS Západné Tatry sever Peter Paľa. Lavína spadla nad lyžiarskym strediskom, išli preto informovať lanovkára aj horských záchranárov, ktorí na hornej stanici lanovky mali službu. Prekontrolovať terén išli šiesti horskí záchranári s dvomi psami.

Medzitým prišiel náhodný svedok rýchlo k lavínovisku. Spomenul si, že pred pádom lavíny videl v danej lokalite ženu. Na miesto vyrazil aj s lanovkárom a skupinkou ľudí, ktorí boli na kurze s horským vodcom. "Informovali nás o lavíne, prepátrali sme to, aby tam nikto nezostal. Aj keď nám nebola nahlásená nezvestnosť. V danej lokalite je ale veľký pohyb skialpinistov, snoubordistov a celkovo sa tam pohybuje veľa ľudí," priblížil Peter Paľa. 

V lavíne pátrali pomocou sond

Pri akcii im pomáhali aj psi. Pátranie sťažoval silný vietor a hmlisté počasie. "Použili sme lavínové vyhľadávače a prístroje," oznámil Paľa. Po troch hodinách pátrania ukončila akciu takmer tridsiatka ľudí. Horskí záchranári vyzývajú športovcov, aby nepodceňovali dve veci. A to počasie či svoje sily. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy