Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vyčíňa v metropole východu podpaľač? V priebehu pár hodín zhorelo 14 kontajnerov
Zdielať na

Vyčíňa v metropole východu podpaľač? V priebehu pár hodín zhorelo 14 kontajnerov

KOŠICE / V Košiciach robil problémy podpaľač. Za necelých 5 hodín spôsobil škody, ktoré sa rátajú v desiatkach tisíc eur. Okrem smetných nádob totiž plamene zničili aj viacero áut.

Spúšť ostala po vyčíňaní zatiaľ neznámeho vandala alebo vandalov. V priebehu pár hodín horelo takmer na 10 miestach. "Nudil sa asi nejaký človek, asi nemal čo robiť, to len škodí a škodia aj autám," reagoval miestny obyvateľ. "V súvislosti s požiarmi kontajnerov sme zaznamenali 9 výjazdov. Najviac hlásení bolo v mestskej časti Košice sever," uviedla hovorkyňa HaZz Košice Jana Matis Libová. 

Najhoršia situácia bola na sídlisku KVP, kde sa od horiacich smetných nádob chytili aj autá zaparkované vedľa nich. Dve zhoreli úplne a jedno ostalo poškodené. "To bolo hrozné, to dymilo ja som si myslela, že byt nedajbože," opísala situáciu miestna obyvateľka. "Predbežná škoda je odhadovaná na 31-tisíc eur a predbežná príčina vzniku požiaru je úmyselné zapálenie neznámou osobou," uviedla hovorkyňa Jana Matis Libová. 

"Polícia po zadokumentovaní udalosti začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci. Po páchateľovi alebo páchateľoch tohto skutku intenzívne pátra," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. Podľa firmy, ktorá zabezpečuje vývoz smetia, ale aj vlastní smetné nádoby, nejde o prvý takýto prípad, počas predošlého týždňa ich zaznamenali viacero. "Celkovo požiarmi kontajnerov v tomto roku vznikla spoločnosti Kosit škoda na majetku a nákladoch na odstránenie následkov požiarov za približne 12-tisíc eur," konštatovala hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová. Ročne zhorí v Košiciach približne stovka smetných nádob, no len od začiatku tohto roka ich za 40 dní zhorelo už 58. "Páchateľovi alebo páchateľom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky," uviedla hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy