Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Chladnokrvne zastrelení psíci pri rieke. Majiteľka chce podať trestné oznámenie
Zdielať na

Chladnokrvne zastrelení psíci pri rieke. Majiteľka chce podať trestné oznámenie

DÚBRAVA / Bolo nutné ich zastreliť? To sa pýtajú manželia z obce Dúbrava – majitelia dvoch čistokrvných nemeckých ovčiakov, ktorí o svojich miláčikov prišli krutým spôsobom. Psy im ušli z dvora a zatúlali sa. Hoci boli označené aj obojkami, pri hlavne ceste ich ktosi podľa majiteľov chladnokrvne zabil.

"Také prázdno po nich teraz zostalo v tej voliére," povedala majiteľka psov, Anna Motričová. So zovretým hrdlom nám majiteľka čistokrvných ovčiakov opisuje, čo sa dialo v osudný deň. Sučka Ela a pes Beny ušli z dvora pred niekoľkými dňami. Hoci ich hneď začali hľadať a o pomoc prosili aj ľudí na sociálnych sieťach, domov sa už vrátiť nestihli. "Obaja boli označení obojkom a štítkom no a boli chladnokrvne zastrelení na lúke, neviem, z akého dôvodu," uviedla majiteľka Motričová.

Majitelia nás vedú na miesto v tesnej blízkosti hlavnej cesty, kde usmrtené psy našli. "Tu bol jeden pes, tu druhý a potom boli hodení dole, k potoku. Asi boli viacerí a odniesli ich, lebo jeden by ich neuniesol, to je ťažký pes. Zrejme si mysleli, že pôjde veľká voda a ich zoberie," opísala Motričová. 

Psy boli prítulné

Podľa slov majiteľky boli psy prítulné a nevedia o tom, aby niekomu ublížili. Priznáva tiež, že zadnú časť pozemku nemajú ohradenú. Napriek tomu, sa psíkov vždy snažili ustrážiť. "Je to aj moja chyba samozrejme, ale to nič nemení na tom, že ich musel zabiť," povedala Motričová. 

Kto bol strelcom, zatiaľ netušia. Ak by aj pripustili možnosť, že psy na niekoho zaútočili, prečo to nikde nebolo nahlásené? Na druhej strane, ak by strieľal poľovník, malo to byť riadne zaevidované. "Keby aj poľovník strieľal na takého psa, tak potom sú na to také knižky a musí tu byť zaznačené, že strieľal – či na psa, líšku, šakala atď.," uviedol Peter Vysočanský.

Poľovník by označeného psa nestrieľal 

Poľovník môže usmrtiť psa bez dozoru vo vzdialenosti minimálne 200 metrov od trvale obývaného domu, ktorý však nebude mať na sebe nasadený obojok alebo prsný postroj vo výraznej farbe odlišnej od farbi jeho srsti. "Každý normálny poľovník, by označeného psa nestrieľal, skôr si zavoláme, či neušiel niekomu? Určite by som to zvážil, či takého psíka streliť, veď to je člen rodiny," povedal Vysočanský. 

V prípade zostáva ešte veľa nezodpovedaných otázok aj obava, či sa podarí skutočnú pravdu odhaliť. Aj streľba na dvoch nemeckých ovčiakov spred štyroch rokov s takmer identickým scenárom sa totiž skončila prerušením trestného stíhania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy