Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Snoubordista bol po pás zaborený v snehu. Horskí záchranári opäť zasahovali
Zdielať na

Snoubordista bol po pás zaborený v snehu. Horskí záchranári opäť zasahovali

VARŠAVA / BRATISLAVA / 45 ročný snoubordista z poľského strediska Pilska priešiel až na slovenskú stranu. Celé popoludnie sa s ním nedalo skontaktovať, až večer jeho kamaráti požiadali o pomoc. Začala sa náročná pátracia akcia v spolupráci s Poliakmi. Do terénu vyrazila takmer dvadsiatka záchranárov.

"45-ročný snoubordista stratil smer, bola hustá hmla a zlyžoval na slovenskú stranu. Snoubordista nemal veľkú šancu pohybovať sa smerom hore. Keď sa vyzul a zaboril, bolo mu snehu po pás," upresnil zástupca náčelníka HZS Západné Tatry Sever Rastislav Šroba. 

V takýchto neľútostných poveternostných podmienkach sám hlboko v horách čakal na záchranu. Viditeľnosť bola slabá a navyše sa aj začalo stmievať. "Podľa približnej lokalizácie sa nám podarilo vytipovať smer, ktorým mohol ísť," dodal Šroba. Do akcie okamžite vyrazili ôsmi profesionálni horskí záchranári zo Západných Tatier sever a štyria dobrovoľní. "V noci sme aktivovali aj poľský GOPR," priznal zástupca náčelníka. 

O pomoc požiadali aj Poliakov

"Poprosili nás, aby sme prehľadali poľské pohraničie. Šesť členov horskej služby išlo na skútroch a skialpinistických lyžiach. Bola zlá viditeľnosť, pršalo a navyše bola aj hmla," upresnil Artur Jeziorski, horský záchranár z oblasti Beskýd GOPR. Takmer dvadsať horských záchranárov v hlbokom snehu hľadalo zablúdeného snoubordistu. "Muž nemal so sebou svetlo, takže nevedel pokračovať ďalej. Ostal na mieste a čakal niekoľko hodín. V noci sme ho tam našli," doplnil Šroba. 

Snoubordistu našli vyčerpaného a podchladeného. Horskí záchranári ho zateplili, požičali mu skialpinistické lyže a pomaly hlbokým snehom smerovali ku štvorkolke. Túto zimu už ide o 4 prípad zablúdeného snoubordistu či lyžiara, ktorý prešiel z poľskej strany na Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy