Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pytliaci mali zastreliť vlka: Odborníci prešetrujú, čo sa stalo
Zdielať na

Pytliaci mali zastreliť vlka: Odborníci prešetrujú, čo sa stalo

VYŠNÝ HRUŠOV / Enviropolicajti, poľovný hospodár, zoológ a aj veterinárny lekár. Všetky tieto zložky sa zaujímali o nájdené pozostatky vlka dravého neďaleko Adidoviec.

Stalo sa to medzi obcami Adidovce a Vyšný Hrušov v humenskom okrese. Vzhľadom na to, o akého živočícha išlo, na miesto okrem policajtov musel prísť aj zoológ zo ŠOP. Niekoľko desiatok metrov od cesty sa nachádzali pozostatky vlka dravého. Na tele mal viaceré diery a pre podozrenie, že išlo o prácu pytliaka, na miesto prišli aj policajti z odboru environmentálnej kriminality Prezídia policajného zboru.

Ak by totiž na vlka niekto strieľal, bol by to problém. "Je to problém počas celého roka, pretože vlk je chránený. Tým pádom sa dopustil pytliactva," pripomenul poľovný hospodár Peter Vysočanský. Policajti na miesto privolali aj príslušného veterinárneho lekára. Jeho úlohou bolo zistiť, ako chránená zver zhynula.

Išlo o vlčicu vo veku asi 10 rokov

"Mala v sebe diery od krkavcov. Keď stiahol kožu, pri obhliadke so štátnymi orgánmi bolo vidno, že mal aj strelné poranenie," dodal Vysočanský. "V spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, veterinárom a zástupcom poľovníckej organizácie bolo zistené, že vlk bol usmrtený v dôsledku zranení spôsobených zrážkou s motorovým vozidlom," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Ani to však podľa poľovníka nie je bežný jav.

"Vlk je inteligentný. Aj fotografi, ak ich chcú odfotiť, čakajú mesiac než sa im to podarí," upresnil poľovný hospodár. Faktom ale je, že v lokalite sa vlci pohybujú, a to v hojnom počte. Potvrdzujú to aj zábery z fotopasce. "Teraz už je vidieť strašne veľa vlkov. Chodia také svorky, po 14 alebo 18," dodal Vysočanský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy