Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Horskí záchranári mali plné ruky práce. Zrazili sa dvaja lyžiari a na inom mieste padla veľká lavína
Zdielať na

Horskí záchranári mali plné ruky práce. Zrazili sa dvaja lyžiari a na inom mieste padla veľká lavína

JASNÁ / Horskí záchranári mali v Tatrách plné ruky práce. V Nízkych Tatrách sa zrazili dvaja lyžiari a nebyť rýchleho zásahu náhodného svedka, jeden z lyžiarov mohol na svahu vykrvácať. No a zasahovať museli aj horskí záchranári vo Vysokých Tatrách, padla tam totiž veľká lavína.

Maďar (23) sa snažil zabrániť zrážke s ďalšími lyžiarmi, pričom si spôsobil veľmi vážne zranenie. "Po príchode sme našli na zemi ležať pacienta. Bol pri ňom aj svedok a náhodou to bol lekár - chirurg z Poľska, ktorý mu improvizovane založil škrtidlo," informoval Peter Húska, záchranár HZS Nízke Tatry Jasná.

Pri páde si spôsobil hlbokú, silno krvácajúcu ranu. Nohu si podľa všetkého rozrezal hranou lyže. Záchranári mali podozrenie, že má poranenú aj tepnu v predkolení. "Založili sme mu náš turniket, dali mu tlakový obväz, nabalili sme ho do saní a pokračovali sme na Priehybu, kde bol privolaný vrtuľník," priblížil Húska. Pacienta transportovali v stabilizovanom stave do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Podarilo sa to v neposlednom rade aj vďaka rýchlej pomoci náhodného svedka.

Vo Vysokých Tatrách padla veľká lavína

Vo Vysokých Tatrách spadla v piatok 26. januára popoludní veľká lavína. Masa snehu sa valila spod vrcholu Patrie do Mlynickej doliny. Nebolo úplne isté, či niekoho nezasiahla, a tak horskí záchranári išli oznam svedka preveriť.

Podrobnosti zisťovala reportérka TV JOJ Zuzana Pojedincová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy