Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lyžiarka v Jasnej utrpela ťažké zranenia. V nemocnici im napokon podľahla
Zdielať na

Lyžiarka v Jasnej utrpela ťažké zranenia. V nemocnici im napokon podľahla

DEMÄNOVSKÁ DOLINA / Pre silný vietor a nebezpečný zľadovatený terén uzavreli v pondelok 22. januára dopoludnia najvyššie položené zjazdovky v Jasnej. V tom čase sa už ale na nich nachádzali desiatky lyžiarov. Ďalší sa po nich spustili aj napriek uzavretiu. Jeden pád, mal žiaľ tragické následky.

Ťažko zranenú lyžiarku našli v teréne mimo zjazdovky na severnej strane Chopka zamestnanci lyžiarskeho strediska Jasná. Privolaní horskí záchranári jej poskytli prvú pomoc a zabezpečili letecký transport do nemocnice, kde podľa dostupných informácií zraneniam podľahla. TASR o tom informoval Marián Galajda zo spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom strediska. "My sme reagovali maximálne rýchlo, tie podmienky sa naozaj zmenili náhle to znamená okamžite ako bola konzultácia medzi horskou záchrannou službou a skipatrolou zjazdovku sme uzatvorili," uviedol Galajda.

K udalosti došlo v lokalite Konský grúň, kde spadla 67-ročná poľská lyžiarka. Stalo sa tak po tom, čo horskí záchranári v spolupráci so skipatrolou rozhodli o uzatvorení najvyššie položených zjazdoviek z Chopka na sever. Dôvodom boli náhle sa zhoršujúce podmienky. "Podmienky na zjazdovke, ktorá bola pri rannej inšpekcii zjazdná, sa v priebehu dvoch hodín zmenili. Vietor zosilnel na viac ako 80 kilometrov za hodinu, čo komplikovalo bezpečnú jazdu," priblížil Galajda."Pani vyletela so zjazdovej trate do lesného porastu, kde bohužiaľ narazila na prekážku tvrdú prekážku, strom," ozrejmil Žiak.

"Žena bola nájdená v bezvedomí, so závažným poranením hlavy a chrbtice. Následne u nej došlo aj k zástave obehu. Lekár zahájil resuscitáciu, ktorá bola úspešná," informovala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE EUROPE. V kritickom stave, ju previezli do nemocnice, tu žiaľ vážnym zraneniam podľahla.

Nerešpektovanie značení môže vyjsť draho

Horskí záchranári prijímali jedno tiesňové volanie za druhým. Ošetrili až 24 úrazov. Skupinu asi 20 lyžiarov musel ísť zo zľadovatenej zjazdovky zviezť ratrak. "Tie zásahy boli včera náročné bolo ich veľmi veľa a v zásade sa naozaj jednalo o pády vo veľkej rýchlosti pri nezvládnutej jazde," povedal Igor Žiak, zástupca náčelníka Horskej záchrannej služby Nízke Tatry. 

Boli bez zranení, no neodvážili sa pokračovať v jazde. Ratrák ich zviezol na Bielu Púť, kde bolo počasie oveľa priaznivejšie. Akonáhle dôjde k úrazu na uzatvorenej zjazdovke, kde lyžiar nemá čo robiť, môže ho pomoc záchranárov vyjsť poriadne draho. "Je to jedno zo základných pravidiel bieleho kódexu jednoducho rešpektovať značenie na zjazdovkách a správať sa tak, aby som na jednej strane neublížili iným, ale ani sebe," dodal Galajda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy