Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vyhrážala sa smrťou a sebapoškodzovaním: Deviatačka šikanovala svoje spolužiačky
Zdielať na

Vyhrážala sa smrťou a sebapoškodzovaním: Deviatačka šikanovala svoje spolužiačky

HARICHOVCE / Agresivita detí narastá, dôkazom je aj prípad z Harichoviec. Policajti tam riešia šikanu na základnej škole. Dievča spočiatku tvrdilo, že je šikanované, no pedagógovia odhalili vulgárne správy, ktoré písala svojim niekdajším kamarátkam. Tým sa to ale nekončilo.

Podľa riaditeľky Harichovskej základnej školy sa dievčatá niekedy spolu kamarátili. Pôvodne tu začali riešiť šikanu deviatačky, no karta sa rýchlo obrátila a ukázalo sa, že šikanu si staršie dievča vymyslelo. Drsné správy, ktoré adresovala deviatačka ôsmačkam, riaditeľku prekvapili. "Používala vo veľkej miere vulgarizmy, vyhrážky smrťou a sebapoškodzovaním. Vyhrážala sa vlastnou smrťou a tým, že dievčatá nedôjdu zdravé domov zo školy," priblížila Magdaléna Neupaverová, riaditeľka ZŠ Harichovce.

Žiačkam prichádzali správy o zabití 

Do riaditeľne prišla matka spolu s jej dcérou. Škola začala okamžite prijímať prvé opatrenia. "Požiadali sme matku, aby dievčaťu okamžite vzal mobil. Aby so svojím dieťaťom viac komunikovala. Matka to zrejme nerešpektovala, pretože správy spolužiačkam pokračovali," uviedla riaditeľka. Konať začali aj rodičia šikanovaných žiačok. Tí podali na obvodnom oddelení trestné oznámenie. 

"Poškodeným osobám boli opakovane doručené správy s vyhrážkami o zabití. Vzbudili u nich dôvodnú obavu o ich život a zdravie. Policajti v tejto súvislosti s týmito skutočnosťami zadržali jednu podozrivú osobu," povedala hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová. Deviatačku policajti zo zadržania prepustili a prípad ďalej prešetrujú. Vyhrážky o zabití, fyzických útokoch či streľbe, sú v školách v týchto týždňoch až príliš časté.

Psychologička vidí problém v tolerovaní násilia v spoločnosti

Podľa detskej psychologičky je najčastejším spúšťačom takejto agresivity frustrácia. "Myslím si, že tieto situácie sú už iba vyhrotením niečoho, čo sa v tom človeku zbieralo s čím si nevedel rady, čo nevedel vyriešiť. Možno že ani nerozumie sám tomu, čo prežíva. Vidím problém v tom, že v spoločnosti je tolerované násilie, čím ďalej tým viac," dodala odborníčka Martina Barillová. 

Prvotné znaky si dokážu všimnúť aj rodičia. A práve tí by mali zakročiť a s deťmi komunikovať. Obyčajným rozhovorom môžu rodičia predísť katastrofe, či trestnému stíhaniu svojich detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy