Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Stan mu mohol prísť osudným: Záchranári ratovali podchladeného muža
Zdielať na

Stan mu mohol prísť osudným: Záchranári ratovali podchladeného muža

KOMÁRNO / K silne podchladenému mužovi museli zavolať záchranárov v Komárne. Tí si potom, ako dorazili na miesto, museli na pomoc zavolať aj hasičov. Vonku bolo -9°C a muž bol celý premočený.

​"Boli sme privolaní k pacientovi, ktorý vraj padol do vody," priblížil Martin Turčan zo záchrannej zdravotnej služby ZaMED. "Boli za lesom a stúpla hladina vody, ktorá následne v noci zamrzla. Ráno sa prebudil s tým, že celý stan mal vo vode. Išlo o podchladenie," dodal. So záchranárskym vozidlo sa nedokázali dostať cez pole medzi stromy. "Na žiadosť zdravotnej záchrannej služby sme boli privolaní, aby sme transportovali pacienta. Terén bol neprístupný, použili sme štvorkolku," informoval veliteľ zásahu HaZZ Komárno Lukáš Jankovič. 

Až pomocou štvorkolky sa silne podchladeného muža podarilo previezť na miesto, de ho už vedeli naložiť do vozidla záchranárov. "Mali tam provizórne stany, boli tam nejaké drevá. Celé to bolo premočené, s tým, že sme sa snažili pacienta najprv dostať na sucho a zahrievali sme ho izotermickými fóliami. Bolo to náročné, pretože pacient mal cez 150 kilogramov," uviedol Turčan. Šťastím bolo, že muž nebol vystavený extrémnemu chladu celú noc. "Ohrievač mu nad ránom prestal fungovať," informoval Turčan. V skutočnom mraze bol muž asi tri hodiny. Záchranári ho odviezli do nemocnice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy