Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca: Pomoc potrebovali zahraniční turisti
Zdielať na

Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca: Pomoc potrebovali zahraniční turisti

TERCHOVÁ / Horskí záchranári zasahovali v masíve Malého Rozsutca. Dvaja poľskí turisti sa vybrali prejsť Jánošíkovými dierami s následným výstupom na Malý Rozsutec a návratom do Terchovej. Túra dvoch Poliakov sa ale skomplikovala, a tak sa im na pomoc vybrali horskí záchranári.

"Dvojica však pri prechádzaní Jánošíkových dier spadla do potoka a premočila si oblečenie. Napriek tomuto faktu sa rozhodla v túre pokračovať," informovala HZS na svojej webovej stránke. Pod Malým Rozsutcom už ale kvôli premrznutiu a vysileniu nedokázali v túre pokračovať. "O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS zo Žiliny, ktorá po medzipristátí v Štefanovej zobrala na palubu dvoch horských záchranárov," priblížila HZS.

Záchrannú akciu sťažovala skutočnosť, že dvojica turistov nevedela poskytnúť GPS súradnice. "Bolo nutné vykonať rekognoskačný prelet vrtuľníkom za účelom ich nájdenia. Po lokalizácií turistov v masíve Malého Rozsutca vrtuľník pristál v sedle Zákres, nakoľko poveternostné podmienky neumožňovali použitie palubného navijaka," opísali zásah horskí záchranári.

Dvojici turistov poskytli zateplenie a neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Vrtuľník do sedla Zákres medzitým vyviezol ďalšiu dvojicu horských záchranárov s transportnými prostriedkami. "Poľský turista bol v sprievode záchranára VZZS naložený do vrtuľníka a turistka vzhľadom na neschopnosť pohybu transportovaná záchranármi na nosidlách k vrtuľníku," uviedla HZS.

Poliaci boli následne letecky transportovaní do nemocničného zariadenia. "Počas záchrannej akcie bolo po celý čas v pohotovosti aj ECMO pracovisko v Banskej Bystrici. Záchranári HZS sa na základňu vrátili pozemne," uzavrela HZS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy