Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Horskí záchranári varujú: Snaha o napodobnenie svojho idolu sa môže zmeniť na boj o život
Zdielať na

Horskí záchranári varujú: Snaha o napodobnenie svojho idolu sa môže zmeniť na boj o život

VYSOKÉ TATRY / Influenceri sa stali novodobými celebritami. Sledujú ich tisíce mladých ľudí a pre mnohých sú vzorom. S takouto popularitou by však mala prísť aj zodpovednosť. Najmä pri informáciách o zdolaní náročných horských túr.

​Je to novodobý fenomén. Či sa to už niekomu páči alebo nie, influenceri sa stali celebritami, ktoré dokážu ovplyvniť činnosť i názory masy ľudí. Žiaľ, horskí záchranári zaznamenali nie veľmi potešujúcu skutočnosť. Mnohí svoje vzory chceli napodobniť práve v horách, no podcenili svoje sily. "Je to rýchlokvasená informácia, ktorá môže znamenať boj o záchranu života," uviedol Igor Žiak, zástupca riaditeľa HZS.

Influencerov sledujú denne tisíce ľudí. Videá či fotografie tak berú ako návod a chcú dokázať to, čo ich idoly. Neuvedomujú si ale, že ich zdatnosť či kondícia môže byť úplne iná. "Tí influenceri sú v zásade športovci, alpinisti - teda aspoň tí, o ktorých hovorím. Sú to ľudia, ktorí sa v horách a v tých technických prekážkach pohybujú s prevahou, čiže ich pohyb častokrát vyzerá úplne ľahučko," priblížil Žiak.

Nebezpečné je to najmä pre mladistvých - tak ako ich vzory, aj oni sa púšťajú nebezpečnými žľabmi alebo sa vyberú na náročné feraty a potom uviaznu. Obdivovateľom preto záchranári radia, aby sa pred napodobňovaním svojho vzoru v horách, poradili najprv s niekým skúsenejším. "Môžu sa kľudne ozvať nám. Môžu nám veriť, že im poskytneme informáciu na základe ich vyspovedania. Zistíme, aké majú znalosti, danosti, technické vybavenie, fyzickú pripravenosť. Na základe toho sme schopní odporučiť miesto na pobyt," vysvetlil Žiak.

Horskí záchranári v žiadnom prípade nie sú proti influencerom. Skôr vidia cez nich ďalšiu možnosť prevencie pred úrazmi v horách. Radi by sa s nimi stretli, aby sa na problém pozreli z obidvoch strán. "Vyzývam influencerov, ktorí by sa s nami chceli pobaviť o tom, čo znamená ich vplyv pre nás záchranárov. Vieme sa stretnúť v Hornom Smokovci. Vieme si dohodnúť poobedie, kedy im vysvetlíme - v dobrom, samozrejme - čo si myslíme, že by mohli robiť inak," uviedol Žiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy