Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Namiesto odmeny dostal dlh: Muž zaplatil takmer 19-tisíc eur
Zdielať na

Namiesto odmeny dostal dlh: Muž zaplatil takmer 19-tisíc eur

HUMENNÉ / Dohoda medzi mužmi sa mala skončiť výhodne pre oboch, namiesto toho ich vyšetruje polícia. Jedného z nich čaká trestné stíhanie a druhý prišiel o viac ako 18-tisíc eur.

​Spočiatku priateľskú dohodu musí riešiť polícia. V prípade je už začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu podvodu. Muž z Humenného sa nechal nahovoriť na to, aby na svoje meno vzal pôžičku. Páchateľ mu sľúbil, že mu peniaze bude splácať. "Pod zámienkou zárobku vo výške 500 eur, nahovoril 48-ročného Humenčana, aby vzal na seba spotrebiteľský úver vo výške 15-tisíc eur. Páchateľ mu ho mal splácať," priblížila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. 

Za dobrotu na žobrotu

Mužovi, ktoré na svoje meno vzal pôžičku, bola dokonca za pomoc prisľúbená aj odmena. Humenčan teda oslovil banku, úver v dohodnutej výške mu bol schválený a peniaze poskytnuté bankou hneď aj odovzdal páchateľovi. Nasledujúci krok malo byť vyplatenie odmeny a splácanie úveru zo strany páchateľa, k tomu sa však nikdy nedostal. "Úver splácaný podľa ich vzájomnej dohody nebol. Humenčanovi tak vznikla škoda vo výške takmer 19-tisíc eur," informovala hovorkyňa. 

Hoci je dokázané, že muž je obeťou podvodu, úver splácať musí. "Pokiaľ má dlžník za to, že sa stal obeťou podvodu, je potrebné vo veci uplatniť trestné oznámenie na polícii a nárok na náhradu škody si vymáhať od toho, kto sa na jeho úkor bezdôvodne obohatil," uviedla právnička zo Slovenskej bankovej asociácie Sylvia Ďatelinková. Právnička radí, že v prípade, ak úver poškodený nedokáže splácať, je možné obrátiť sa na takzvané dlhové poradne, ktoré na Slovensku pôsobia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy