Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Osamelá smrť: Aktívny šesťdesiatnik vyše týždňa nevychádzal z domu
Zdielať na

Osamelá smrť: Aktívny šesťdesiatnik vyše týždňa nevychádzal z domu

LIESKOVEC / Mimoriadne smutný výjazd majú za sebou hasiči z Humenného. Spolu s políciou boli privolaní k zásahu do zamknutého domu, z ktorého už viac ako týždeň majiteľ nevychádzal. To najhoršie sa potvrdilo. Navyše sa ukázalo, že nebohý muž bol ich kolega – dlhoročný dobrovoľný hasič.

Muž (65) žil v dome síce sám, no bol aktívny. Dlhé roky pôsobil ako dobrovoľný hasič, nevynechal ani nedávne cvičenie na Brekovskom hrade a nechýbal ani na jednom ostrom zásahu.

Susedia hovoria, že nebohého muža nevideli viac ako týždeň, no boli presvedčení, že je u svojho brata, kde zvykol tráviť zimu. "Po týždni si to sused všimol. Išiel zabúchať na okno, no neotváral mu. Chceli sme vojsť dovnútra, ale bolo zamknuté," priblížil Ľubomír Popčák, starosta obce Lieskovec. "Policajná hliadka bola vyslaná na preverenie oznámenia, že obyvateľ jedného z rodinných domov už dlhšiu dobu nebol videný," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Okrem polície privolali aj hasičov, ktorí zamknuté dvere otvorili. "Bolo zistené, že v dome sa nachádzal muž bez známok života," uviedla Ligdayová. "S týmto pánom som mal bližší vzťah, bol to dlhoročný dobrovoľný hasič, ktorý pôsobil v našej obci. Chodil aj na zásahy. Je mi to veľmi ľúto," doplnil Popčák.

V malých obciach najmä na severovýchode Slovenska nie je ničím výnimočným, že v mnohých domoch žijú starší ľudia osamote. Podľa dobrovoľníčky, ktorá v Humennom pomáha vyše 20 rokov niekedy by postačilo, aby si sused u suseda všimol, či sa dymí z komína alebo či sú v snehu stopy. "Možno by stačilo, keby sa raz za týždeň spýtal, či niečo nepotrebuje. Môže si zlomiť nohu, môže dostať mozgovú príhodu alebo infarkt a fakt ho nezachránia," priblížila Katarína Kočanová, dobrovoľníčka z Humenného.

"Chcel by som poprosiť susedov takýchto samostatne žijúcich ľudí, aby si všímali, či sa tam svieti a keď majú podozrenie, nech to hneď povedia svojim starostom v obciach," zdôraznil Popčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy