Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Hrozilo mu 20 rokov. Dostal 4 a je nespokojný
Zdielať na

Hrozilo mu 20 rokov. Dostal 4 a je nespokojný

VIŤAZOVCE, OKRES HUMENNÉ / Za pokus o vraždu mu hrozil až 20-ročný pobyt za mrežami, no napokon vyviazol s oveľa miernejším trestom. Senát právnu kvalifikáciu skutku zmenil. Muž, ktorý opakovane bodal nožom 46-ročnú ženu vo Viťazovciach v Humenskom okrese, je napriek tomu nespokojný. Voči verdiktu sa odvolal.

"Keď som nevedel tak s materou, so starou, tak už sa nedalo s dcérou. Odpor za zneužívanie mojich psychických síl, už som to nezvládol," tak svoje agresívne konanie obhajoval útočník Igor. Matka zranenej ženy hovorí, že k tragédii veľa nechýbalo, no inak to vidí strýko väzobne stíhaného muža: "áno, je tam zbytočne, bo zbytočne. Stal sa skrat." 

"Keby bol ostrejší, ale asi nebol, lebo jej prereže tepnu a ju zabije. Ale ja by som ho tiež zabila. I keď ja nechcem nikoho zabiť, ale uškodiť mu chcem," reagovala matka poškodenej, Kristína. "V kuchyni domu, po predchádzajúcej konzumácii alkoholických nápojov, prišiel k 46-ročnej žene a nožom, ktorý držal v ruke ju bodol do krku. Napadnutá žena sa útočníka pokúšala od seba odtlačiť, no muž v útoku pokračoval ďalej," opísala incident hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. Prokurátor síce muža obžaloval z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu, no súd po vykonaní dokazovania právnu kvalifikáciu skutku zmenil, a to na ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. A tým sa aj zmenil možný trest. Kým za pokus o vraždu dohol za mrežami skončiť až na 20 rokov, po zmene právnej kvalifikácie vyviezol s miernejším trestom. "Za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 4 rokov so zaradením pre výkon uloženého trestu do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. A senát pri ukladaní trestu zohľadnil aj to, že muž konal pod vplyvom alkoholu. Uložil mu ochranné protialkoholické liečenie ambulantnou formou. Podľa psychologičky má v takýchto situáciách práve alkohol veľký podiel viny. "Pri afektových reakciách je alkohol hybnou silou, ktorá zabrzdí kognitívnu zložku a ostáva emočná, človek zareaguje tak, ako to cíti bez toho, aby to stihol vedome spracovať," vyjadrila sa psychologička Katarína Murniková. Verdikt právoplatný nie je. Odvolal sa aj prokurátor, aj obžalovaný. Vec teda skončí na stole Krajského súdu v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy