Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Muž svoju priateľku zbil na smrť. Súd rozhodol o najvyššom možnom treste
Zdielať na

Muž svoju priateľku zbil na smrť. Súd rozhodol o najvyššom možnom treste

ŽILINA / Stanislav (33) dostal trest za to, že mimoriadne surovým spôsobom pripravil o život svoju 37-ročnú priateľku Janu. Tento muž bol pritom už 11-krát súdne trestaný za krádeže, násilnú trestnú činnosť i lúpež.

​Jana žila spolu so Stanislavom na žilinskom sídlisku Vlčince, v byte jej rodičov. "Mne je to strašne ľúto, to sa nedá ani opísať," povedala mama zabitej ženy. Jej dcéru dobil na smrť Stanislav, ktorý pred sudkyňou priznal svoju vinu. "Pričom ju udieral rukami do oblasti hlavy a tváre, fyzicky ju napádal opakovaným kopaním, skočením, resp. dupnutím nohy najmä na oblasť brucha a ľavej strany hrudníka," opísala prokurátorka.

"On ju fyzicky napádal aj predtým. Keď som sa jej pýtal, ona mi povedala, že je všetko v poriadku, nič sa nedeje," povedal otec zabitej ženy. "Obžalovaný urobil vyhlásenie, že je vinný zo spáchania skutku a svoje konanie oľutoval," uviedla Anna Dudová Záborská, hovorkyňa Krajského súdu v Žiline.

Rodičia hovorili aj o tom, koľko drzosti mal v sebe Stanislav po jeho brutálnom útoku na ich dcéru. Zavolal im s tým, že sa snažil vinu hodiť na iného muža. "Tvrdil, že je napitá, že ju tam akýsi jej kamarát zbil a znásilnil a keď sme tam prišli na byt sa pozrieť, že čo sa deje, tak ona už bola hádam dvanásť hodín mŕtva," objasnil otec zabitej ženy. Stanislav ospravedlňoval svoj hrozný čin tým, že bol opitý a, ako sám povedal, aj nafetovaný.

Zákon nedovoľuje trest zvýšiť

"Obžalovanému za zločin zabitia uložil nepodmienečný trest odňatia slobody 10 rokov, so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia," uviedla Dudová Záborská. Sudkyňa mu nadelila najvyšší trest, aký mu mohla dať. Po vynesení verdiktu sa prihovorila rodičom a vysvetlila im, že zákon jej nedovoľuje, aby Stanislava poslala na ešte dlhší čas za mreže. "Trochu špatné, že takéto nízke tresty sa dávajú, za brutálne skutky," dodal otec.

Sudkyňa v súdnej sieni neskrývala svoj názor, že podľa nej by mala byť pri takýchto prípadoch horná hranica trestu vyššia ako desať rokov. "Rozsudok nie je aktuálne právoplatný, obžalovaný si ponechal lehotu na odvolanie," dodala Dudová Záborská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy