Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Zemetrasenie na Úrade inšpekčnej služby. Zurian zrušil odbor ochrany a prevencie
Zdielať na

Zemetrasenie na Úrade inšpekčnej služby. Zurian zrušil odbor ochrany a prevencie

BRATISLAVA / Od 1. decembra nový šéf Branislav Zurian zrušil odbor ochrany a prevencie. Vznikne odbor západ, stred a východ, ako tomu bolo v minulosti. Podľa Zuriana to bude efektívnejšie a zrýchli sa aj vyšetrovanie. Zmeny sa dotknú aj 9 policajtov, z ktorých bolo 7 v riadiacich funkciách. Ich nové pôsobisko má byť mimo Inšpekcie.

"Mojou úlohou je zefektívniť prácu inšpekcie a na základe odborných debát som musel pristúpiť k reorganizácii a vrátil som úradu podobu, ako mala v minulosti. Posledná štruktúra inšpekcie bola veľmi neprehľadná, komplikovala prácu a tým spomaľovala procesy," skonštatoval riaditeľ ÚIS Branislav Zurian.

Štartuje aj prvý preventívny projekt. Cieľom je naučiť policajtov profesionálne komunikovať. "Pripravujeme analýzy opodstatnených sťažností na policajtov, podľa ktorých zistíme, s čím majú policajti najväčší problém. Zo skúseností viem, že často dochádza k slovným potýčkam a vyhroteným situáciám s marginalizovanými skupinami, či už ide o Rómov alebo LGBT komunity," načrtol Zurian. Následne majú byť s odborníkmi z oblasti psychológie a komunikácie nastavené školenia.

Zurian chce vyskladať tím najbližších spolupracovníkov

Nezávislosť Úradu inšpekčnej služby má podporiť aj zmena komunikácie smerom k médiám. Úrad už nebude komunikačne zastrešovať ministerstvo vnútra, ale hovorca úradu. Riaditeľ úradu si plánuje do konca roka vyskladať profesionálny tím svojich najbližších spolupracovníkov, ktorí majú skúsenosti z oblasti kriminálnej polície, či už ide o vyšetrovanie alebo operatívu. "Dostal som dôveru ministra vnútra, ale aj záväzok pracovať najlepšie, ako viem. Bez kvalitných a skúsených ľudí, ktorým dôverujem, nedokážem naplniť ciele a úlohy, ktoré úradu vyplývajú zo zákona," dodal. Zurian vedie inšpekciu od novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy