Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Chvíle hrôzy prežila žena s 8-ročným synom. Vybrali sa na hríby a stratili sa v lese
Zdielať na

Chvíle hrôzy prežila žena s 8-ročným synom. Vybrali sa na hríby a stratili sa v lese

ZÁHORIE / Ľudia, ktorí chodia aj napriek chladnému počasiu ešte na huby, by mali myslieť na to, že sa rýchlejšie stmieva. Uplynulý víkend sa na Záhorí stratilo až päť hubárov. Nezabudnite preto na najväčšieho pomocníka – mobil s nabitou batériou.

Mladá pani z okresu Trnava sa vybrala so svojím synčekom na hríby na Záhorie a zablúdila. Najprv sa snažila si pomôcť navigáciou, ale tá zlyhala.

"Mapa mi ukazovala raz dve minúty cesty, potom dvadsať minút, vôbec som nevedela, kam mám ísť. Môj osemročný syn začal plakať," povedal matka a hubárka Magdaléna Gašparovičová. Po čase sa im podarilo nájsť poľovnícky posed. Vyliezli naň a zrazu mali aj signál, aj orientačný bod, podľa ktorého ich mohli hľadať.

Policajti ich chceli nájsť. Mala im poslať súradnice. "Nešiel mi signál. Ešte skúšali púšťať svetelnú signalizáciu, ale sme ich nevideli," dodala hubárka. Mali šťastie v nešťastí, že boli pri poľovníckom posede. Fotografiu posedu mala poslať poľovníkovi. Ten ju rozposlal všetkým poľovníkom v okolí, či nevedia, kde sa ten posed nachádza. Po dvoch hodinách úsilia poľovníka, ktorý bol zároveň aj policajtom, sa podarilo mladú matku s dieťaťom nájsť. "Pán poľovník prišiel po nás, my s úsmevom, odpadlo z nás všetko, prestali sme plakať. Prestali sme sa báť," komentovala stratená hubárka. Potom ich odviezol k hliadke, tí jej pomohli nájsť auto, ktoré bolo asi dva kilometre od miesta, kde sa stratili. 

V ten víkend sa v lese stratilo až päť osôb. Polícia vyzýva ľudí, aby do lesa chodili s mobilom, ktorý má nabitú batériou. "Predtým, ako odchádzajú, by mohli svojej rodine povedať, prípadne priateľom povedať, kam idú, na ktoré miesto. Aby si stiahli offline mapy, poprípade zapli aplikáciu GPS," informovala Ľudovít, policajt Operačného strediska v Trnave.

Ak sa človek stratí, mal by hľadať nejaký záchytný bod, oznámiť ho polícii a na tom mieste zotrvať. "Treba nájsť vyvýšené miesto, kde ten signál chytí. Aby si všimol nejaký posed, stožiar, nejakú skalku, krmelec, čokoľvek, čo by mohlo označiť jeho polohu," dodal policajt. "Ak sa stratíte v lese, majte na pamäti, že máte mobilný telefón s určitou kapacitou, preto je dôležité, aby ste hneď zavolali na linku 158," ozrejmil policajt Ľudovít.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy