Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Okrádali dôchodcov po celom Slovensku: Polícia odhalila organizovanú skupinu
Zdielať na
Krimi

Okrádali dôchodcov po celom Slovensku: Polícia odhalila organizovanú skupinu

Zdroj: Shutterstock

TRNAVA / Polícia chytila dvojicu, ktorá okrádala seniorov o peniaze. Mladíkom sa podarilo okradnúť najmenej sedem dôchodcov.

Seniorov pripravili o viac ako 66-tisíc eur. Vzali im aj šperky v hodnote 2-tisíc eur. Tento podvod majú na svedomí dvaja muži z Lučenca, ktorých odhalila mestská polícia. "Fungovali v rámci organizovanej skupiny. Za konanie im hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov," informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 18 a 20-roční muži okrádali seniorov od januára do augusta. Postupne vylákali peniaze od dôchodcov v Trnave, Prešova, Martine, Bratislave a Pezinku.

"Šesťkrát použili legendu policajt. Išlo o to, že poškodeným zavolal falošný príslušník policajného zboru a žiadal od nich peniaze. Brali aj zlato za to, že pomôžu ich blízkym pri riešení dopravnej nehody, pri ktorej došlo k zraneniu manželov a malých detí. Osoby postupne vyplatili rôzne kaucie s tým, že podľa inštrukcií volajúceho peniaze vložili do obálok a odniesli ich na dohodnuté miesto, kde ich prevzala už čakajúca osoba, prípadne tieto mali podľa inštrukcií vložiť do smetnej nádoby," uviedla hovorkyňa. 

Dôchodkyňu presvedčili, aby kabelku s peniazmi vložila do smetnej nádoby

V Martine nahovorili 84-ročnej žene, že všade sú podvodníci, aj v banke a v záujme ochrany jej peňazí má všetky vybrať. V telefóne ju navigoval muž, aby obálku s kabelkou vložila pri nákupnom stredisku do smetnej nádoby, z miesta sa vzdialila a keď došlo k odovzdaniu 9-tisíc eur, mohla si kabelku opäť zobrať. "V spolupráci okresnej a krajskej kriminálnej polície Trnava boli vykonané domové prehliadky u podozrivých osôb. V Lučenci, kde mali mladíci bývať, policajti našli a zaistili viaceré dôkazy, ktoré ich usvedčujú z podvodov, od oblečenia, telefónov, SIM kariet, počítača a USB kľúčov," dodala Linkešová.

Polícia na všetkých nahlásených podvodoch naďalej intenzívne pracuje a preveruje všetky informácie, ktoré občania alebo ich blízke osoby nahlásili ako podnety na polícii. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje, aby sa ľudia nedali oklamať, ak im ktokoľvek volá a oznámi aj informáciu, že je niekto zadržaný či zranený. Hovor aj v strede vety treba ukončiť a informácie si u blízkych najskôr preveriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy