Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Česká polícia odhalila najrozsiahlejší prípad internetovej kriminality
Zdielať na

Česká polícia odhalila najrozsiahlejší prípad internetovej kriminality

JIHLAVA / Najrozsiahlejší prípad internetovej kriminality sa podarilo odhaliť českej polícii v spolupráci s Europolom. Zatkla obrovský gang podvodníkov z Česka, Ukrajiny a Bieloruska, ktorý okradol viac ako 800 ľudí a získal 195 miliónov českých korún.

​Kukláči zatkli desaťčlenný gang. Jeho členovia sa vydávali za policajtov a volali ľuďom, že im niekto dostal na účty, nech si peniaze rýchlo vyberú a vložia ich do bitcoinmatu. "Vyhrážali sa im, že majú napadnutý účet. V ľuďoch vzbudili dôvodné obavy o ich peniaze," informovala hovorkyňa polície ČR Dana Čírtková.

Veľa ľudí ich počúvalo, jeden muž dokonca vybral dva a pol milióna, ďalší prišli o celoživotné úspory. "Tento prípad obsahuje celkovo 803 útokov. Páchatelia pripravili poškodené osoby o 195 miliónov korún," priblížila Čírtková.

Boli to vycvičení profesionáli, tvrdí kriminalisti. Falošní policajti mali svoje call centrum v ukrajinskom Dnepru. Pomocou takzvaného spoofingu vedeli zariadiť, aby sa na mobile ukazovalo číslo banky alebo polície. Dokázali okradnúť vysokoškolákov, dokonca skutočných bankových poradcov. Tri roky im to prechádzalo. 

140 policajtov a medzinárodný tím Europolu a Eurojustu však mužov nakoniec dopadol. "Zadržané boli 4 osoby. V tom istom čase ukrajinská polícia uskutočnila zásah v meste Dneper, kde bolo zadržaných 6 páchateľov," uviedla Čírtková.

Pri domových prehliadkach policajti zadržali rozsiahly počet výpočtovej techniky a tiež hotovosť. V putách skončil gang 10 mladých ľudí do 29 rokov, všetci majú pestrú trestnú minulosť. "Všetci páchatelia, teda 10 páchateľov, sú aktuálne v Českej republike vo väzbe," doplnila Čírtková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy