Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najhľadanejší väzeň chce ísť na slobodu. Hrozí mu ale ďalší trest
Zdielať na

Najhľadanejší väzeň chce ísť na slobodu. Hrozí mu ale ďalší trest

TRENČÍN / Kedysi najhľadanejší väzeň na úteku Ľubomír Behan chce ísť na slobodu, tentoraz legálnym spôsobom. O jeho podmienečné prepustenie požiadalo občianske združenie Integrasa.

​Stovky policajtov v roku 2016 pátrali po mužovi meno Ľubomír Behan. Preslávil sa tým, že ušiel z väznice Leopoldov. Mal si odpykať trest za lúpež po dobu osem rokov a osem mesiacov. Polícia väzňa nemohla nájsť štyri mesiace. Raz im ušiel doslova spred nosa. "Je šikovnejší ako tí policajti, raz ho našli a doslova im zdrhol," opísal obyvateľ obce. "Keď má meno Behan, tak asi rýchlo uteká," odpovedal ďalší z opýtaných. Nakoniec väzňa našli, po celý čas sa ukrýval na povale v dome svojho otca. Za útek dostal ďalšie dva roky. 

"Skrýval sa na povale, kde mal v podlahe vyrezaný otvor a v tomto priestore aj spával," informovala obyvateľka obce. Trest si aktuálne odpykáva v ilavskej väznici. Potom, ako mu v januári pokus o podmienečné prepustenie nevyšiel, požiadalo oň občianske združenie Integrasa. "Je to o ľudskosti, my ho vieme resocializovať," odpovedal predseda občianskeho združenia Integrasa Karol Richter. "Myslím si, že som sa resocializoval, napravil som sa, uvedomil som si svoje chyby," opísal svoj postoj Behan. 

Odsúdenému hrozí ďalší vysoký trest

Zástupcovia väznice majú iný názor. Podmienečné prepustenie neodporúčajú. "Prognóza pre podmienečné prepustenie je nepriaznivá," uviedla predsedníčka senátu. Behan pripomína, že má štyri pochvaly. "Je tam vidieť progres," povedal. Ani druhý pokus o podmienečné prepustenie nevyšiel. Sudkyňa ho nechala za múrmi ilavskej väznice. "Súd sa vyjadril, že neboli splnené materiálne podmienky na prepustenie," odpovedala predsedníčka senátu.

Odsúdenému hrozí ďalší vysoký trest. Podľa prokuratúry mal spolu s komplicom brutálnym spôsobom zniesť zo sveta českú podnikateľku. "Na okresný súd Trnava bola podaná obžaloba a pre obzvlášť závažný zločin vraždy spolupáchateľstvom a obzvlášť závažný zločin lúpeže spolupáchateľstvom," uviedla hovorkyňa krajského súdu v Trnave. Obaja vinu odmietajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy