Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Je v poriadku nebyť v poriadku. So stúpajúcim počtom samovrážd by mala rásť aj naša pozornosť
Zdielať na

Je v poriadku nebyť v poriadku. So stúpajúcim počtom samovrážd by mala rásť aj naša pozornosť

BRATISLAVA / Jeseň, ktorá pre mnohých znamená farebné lístie a chladnejšie počasie, sa pre niektorých stáva časom smútku a depresií. Odborníci vo svojich štatistikách evidujú počas tohto obdobia aj zvýšený počet samovrážd. Viac práce majú aj policajní pátrači.

Zvýšený tlak a stres, to sú jedny z najčastejších príčin myšlienok, ktoré navádzajú na ukončenie života. Pre mnohých sa stres spája s návratom do školy, práce a vôbec do rutiny po letných dovolenkách. Človek, ktorý už bojuje s depresiou alebo úzkosťou, môže byť v tomto období ešte zraniteľnejší. "Na jar po zime, menej svetla a pocity únavy, to poznáme ako jarnú únavu. A presne naopak v období jesene, kedy rovnako je menej svetla, je chladno, už toľko vonku nechodíme a ako keby sa tie depresie zaktivizovali," vysvetľuje psychologička Danica Caisová.

Smutnú štatistiku potvrdil aj veliteľ Pohotovostného pátracieho tímu Košice Juraj Pulščák: "Jesenné obdobie je taký depresívny čas, ktorý nám zo sebou prináša podľa našich štatistík zvýšený počet nezvestných osôb a aj stým spojených pátracích akcií. Ukazuje to jednak náš graf, aj v podstate všetky štatistiky, ktoré vedieme a vedie aj polícia."

Podľa štatistiky pohotovostného pátracieho tímu počty oproti letnému a slnečnému počasiu výrazne narástli. V uplynulom roku to bolo takmer dvojnásobne vyššie. Košickí pátrači sa vo zvýšenej miere vo voľnom čase venujú rôznym cvičeniam v teréne, aby boli na takéto situácie pripravení ihneď vyraziť. "Nakoľko v tomto období už teploty klesajú pod bod mrazu, je dôležité začať s pátracou akciou ihneď, netreba čakať 24 hodín ako vo filme, pretože to znižuje šancu na nájdenie osoby," vysvetlil Pulščák.

Ako nešťastiu predísť?

Akonáhle vám napadajú myšlienky na to, že najlepšie je život skončiť, treba sa obrátiť na linku dôvery. S prosbou o pomoc sa neváhajte obrátiť aj na políciu, pripadne priamo na pohotovostný pátrací tím. 

"Oblasti samovrážd sú obhradené veľkým tajomstvom, pretože nikdy nevieme, čo bola tá posledná kvapka, ktorá pretiekla pohár," doplnila psychologička. Dôležité je zaujímať sa o svojich blízkych a v prípade, ak pozorujete nejaké zmeny správania, prípadne už dotyčný opustí svoje bývanie, je nutné konať ihneď a na nič nečakať.

Kontakty

  • 0800 500 333 Krízová linka pomoci - nonstop, anonymná a bezplatná psychologická pomoc
  • 116 111  Linka detskej istoty - nonstop linka pre deti do 18 rokov
  • 0800 800 566 Linka pomoci - nonstop bezplatná linka 
  • 0800 222 450 Ukrajinská linka pomoci

Súvisiace články

Najčítanejšie správy