Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
S teplom v dome prichádza riziko. Táto kontrola vám môže zachrániť život
Zdielať na

S teplom v dome prichádza riziko. Táto kontrola vám môže zachrániť život

BRATISLAVA / S vykurovacou sezónou je čas aj na pravidelnú kontrolu komínov. Napriek tomu sa stále nájdu ľudia, ktorí tento veľmi dôležitý úkon zanedbávajú. Len za tento rok problémové komíny a vykurovacie telesá spôsobili už stovky požiarov. Následky bývajú aj fatálne.

​To, že sa ochladilo a už si prikurujeme spozoroval pravdepodobne každý. Nie každý ale vie, že si musíme pred vykurovacou sezónou skontrolovať komín, pretože následky miestami môžu byť tragické. Svoje o tom vedia hasiči.

Za prvých desať mesiacov tohto roka museli hasiči zasahovať pri 396 požiaroch spôsobených problémovým vykurovaním. Pri nich sa zranilo päť ľudí. Celková škoda spôsobená týmito požiarmi sa vyšplhala na takmer milión stotisíc eur. "Najčastejšími príčinami vzniku požiarov tohto typu sú nevyhovujúci technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia, obsluha alebo zlý technický stav vykurovacích telies," uviedla Bianka Královičová, hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ako často je potrebné komín skontrolovať?

Pravidelnosť kontroly komínov záleží od výkonu zariadenia. Vyhláška číslo 401 ministerstva vnútra hovorí, že komín musíme čistiť v určitých intervaloch podľa výkonu spotrebiča, ktorý je napojený na komín a podľa druhu paliva, ktorý spaľujeme v spotrebiči. V komíne už po roku používania vznikajú usadeniny. "Je tam možnosť, že tie horúce spaliny začnú pôsobiť ináč na dechty a sadze, ktoré sú na stenách komínového telesa, to nám začne tlieť a začne nám horieť. Vtedy hovoríme o procese vyhorenia komína a vyhorenia sadzí a kto to zažil, tak to druhýkrát nechce zažiť," upresnil prezident Komory kominárov Slovensko Miroslav Ledecký.

Dlhoročné štatistiky hasičov poukazujú, že najčastejšou príčinou vzniku požiarov v rodinných domoch je práve nevyhovujúci stav vykurovacích telies. "Hasiči za účelom eliminácie požiarov v obytných domoch a iných objektoch odporúčajú skontrolovať stav vykurovacích telies ešte pred ich použitím, inštalovať ich podľa návodu výrobcu, dbať na ich kontrolu počas prevádzky, vysypávať popol do nehorľavých nádob a dodržiavať predpisy pre skladovanie a používanie horľavých kvapalín a plynov," dodala Královičová.

Ak sa chcete vyhnúť problémom, do kotlov, kachlí a krbov dávajte len určené palivo. Spaľovaním domáceho odpadu, plastov a iných vysoko horľavých látok zvyšujete riziko vzniku požiaru. Pravidelne si nechajte odborníkom skontrolovať a vyčistiť komínov. A samozrejme správne uskladňujte palivo, lebo aj odletené žeravé častice pri kúrení môžu spôsobiť požiar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy